İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Türk Dili ve Edebiyatı








 Kutlug Elteriş Kağan Anıtı Bulundu!


Moğolistan'da yürütülen arkeolojik çalışmalarda İkinci Göktürk Devleti'nin kurucusu Kutlug Elteriş Kağan'a ait olduğu değerlendirilen bir anıt kompleksi bulundu. Anıtta “Türk” adının geçmesi heyecan yarattı. Bu keşifle “Türk” adının tarihte ilk kez geçtiği düşünülen Orhun (Köktürk) Yazıtları'ndan daha eski bir Türk yazıtının bulunmuş olduğu değerlendiriliyor.


Uluslararası Türk Akademisi ile Moğol Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü iş birliğiyle Moğolistan’ın Ötüken bölgesinde yürütülen kazı çalışmaları sonucunda Köktürk Devleti hükümdarlarından Bilge Kağan ve Köl Tegin’in babası Kutlug Elteriş Kağan’a ait olduğu değerlendirilen külliye ve yazıt bulundu. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada 49 metrekarelik bir külliye keşfedildiği ve bu külliyenin ibadet yeri olarak değerlendirilen bölümünün önünde söz konusu yazıtın üst kısmının ve kaplumbağa şeklindeki temelinin bulunduğu kaydedildi. 
 
Kutlug Elteriş Kağan Yazıtı’nın ön yüzünde 19 satırlık (okunabilen 12 satır) eski Türk yazısı, üçüncü yüzünde ise eski Soğd yazısının bulunduğu belirtildi. Kazı çalışmalarında yer alan bilim insanları, yazıtta “Tengri”, “Türk”, “Kutlug”, “Tümen” gibi bir dizi kelime tespit etti. Türk Dünyası’nda büyük ses getiren bu önemli gelişmeyle “Türk” adının tarihte ilk kez geçtiği düşünülen Orhun (Köktürk) Yazıtları'ndan daha eski bir Türk yazıtının bulunmuş olabileceği değerlendiriliyor.