İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Yönetim Bilişim Sistemleri








 Bulut Bilişim Sistemleri


Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte günlük hayatımızda önemli ve geniş bir yer sahibi olan bilgisayar teknolojileri, ilerleyen süreç içerisinde daha fazla hayatımızın içerisinde yer almaya aday bir sistem bütünüdür.


Bulut Bilişim Sistemleri nedir?


Günümüz bilişim teknolojisi sayesinde birçok avantaj sağlanmakta ve bu avantajlar sayesinde verimlilik yüksek oranda artmaktadır. Verimlilik artışının yanında kaynak israfının önlenmesi, maddi olanakları iyileştirme gibi daha birçok olumlu yönü bulunan bu teknolojinin bir ürünü olan bulut bilişim teknolojisi; tüm dünyada ve Türkiye’de etkisini ve kullanım alanlarını giderek artırmaktadır.
 
Bulut bilişim teknolojisi günümüzde, birçok sektörde verimli bir şekilde kullanılan, iş verimini ve çalışma imkanlarını kolaylaştıran faydalı bir sistem olarak görülmektedir. Çağın getirdiği teknolojik gelişmeler, sosyal yapının değişimi ve küreselleşen ekonomik şartlar bulut bilişim sistemlerinin daha da fazla tercih edilmesine imkân sağlamıştır.

bulut sistemleri
 

Türkiye bulut bilişim sistemleri 
 

Türkiye bulut bilişim teknolojisi çalışmaları açısından rakipleri olan yabancı kuruluşların gerisinde seyir etmekte olsa da aradaki farkı giderek kapatmaktadır. Sistemin güvenilirliğinin giderek artması, gelişen teknolojiden en verimli şekilde faydalanma ihtiyacı ve ekonomik çözümler sunması sebebiyle sistem, Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere; sağlık, eğitim, ticari, hukuk alanlarında yoğun şekilde kullanılmaya başlanmıştır.
 
Yüklü yatırımlara sahip ve çok yüksek kapasiteli veri merkezleri içerisinde depolanan veriler, dağıtık bilgisayarlarla işlenerek kullanılır. Bu ilkeye göre çalışan bulut bilişim teknolojisi, geleneksel BIT(Bilgi teknolojileri) sistemlerinden ayrı olarak herhangi bir platformdan bağımsız, dinamik ve ölçeklenebilir bir servis yapısına sahiptir.


bulut bilişim sistemleri
 

Bulut Bilişim özellikleri 


Sunucular tarafından oluşturulan bir havuza istenilen zaman ve yerden erişim sağlayan bulut bilişim teknolojisi;
 
  • Bilgisayar ağlarından,
  • Sunuculardan,
  • Veri tabanlarından,
  • Uygulamalardan, vb. kaynaklardan kolay ve hızlı bir şekilde hizmet verebilmektedir.
     

Bulut Bilişim hizmetleri


Sağladığı ekonomik avantajlar, kaynak kullanımı tasarrufu, çalışma ortamından muaf bir iş yapısı oluşturması, koordine çalışmaya entegre yapısı, kullanım kolaylığı gibi özellikleri bulut bilişim teknolojisini bir adım öne çıkarmaktadır. Bu olumlu özelliklerinin yanında güvenlik sorunları, sağlayıcı firmaların güvenilirlik sorunları oluşturması, oturmamış standartlar ve yetersiz uluslararası anlaşmalar, bulut bilişim sisteminin diğer bir yüzü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Günümüzde bilgi akışının hızı ve bilgi hacminin fazlalığı gibi durumlar sebebiyle bulut bilişim teknolojisinin ihtiyaç ortaya çıkmıştır. Ülkemizde kamu ve özel sektör olmak üzere kullanım alanı bulunan bulut bilişim teknolojisi özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında sağlam temeller üzerinde gelişim göstermektedir. Özel sektör diğer uluslararası bulut bilişim sistem sağlayıcıları ve kullanıcılarına göre gelişmeleri geriden takip etmektedir. Ancak aradaki fark hızlı bir şekilde kapanmakta, ulusal sermayeli özel sektör şirketleri bulut bilişim teknolojisine yüklü yatırımlar yapmaktadır.