İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik








 Akıllı Sözleşmelerin Geleceği


Akıllı sözleşmeler, bir aracının hizmetlerinden kaçınırken şeffaf, çatışmasız bir şekilde para, mülk, hisse veya değerli herhangi bir şey takas etmenize yardımcı olan sayısal sözleşmelerdir.


Akıllı sözleşmeleri tanımlamanın en iyi yolu, bu teknolojiyi bir otomat makinesiyle anlatmaktır. Normalde bir avukata ya da bir notere gider, ödeme yapar ve belgeyi alırken bekleriz. Akıllı sözleşmelerde; yani otomat makinesine (hesap defterine) bir bitcoin atarız ve ehliyetimiz ürün kutusuna düşer. Dahası, akıllı sözleşmeler, geleneksel bir sözleşmeyle aynı şekilde bir sözleşmenin etrafındaki kuralları ve cezaları tanımlamakla kalmaz, aynı zamanda bu yükümlülükleri otomatik olarak uygular. Akıllı sözleşmeler otoriteyi aradan çıkarır, maliyetleri düşürür. Ama sözleşme bir kere yürürlüğe girdi mi, geri dönüşü söz konusu değildir.

Aslında, akıllı sözleşmeler söz konusu olduğunda, gelecekteki bir bilim kurgu filmi gözümüzde canlanabilir. Akıllı sözleşmelerin hukuk gibi belirli sektörlerdeki değişiklikleri etkileyebileceği öne sürülüyor. Bu durumda, avukatlar standartlaştırılmış geleneksel sözleşmelere benzer şekilde, geleneksel sözleşmeler yazmaktan ziyade standartlaştırılmış akıllı sözleşme şablonları üretmeye geçecekler. Kredi şirketleri ve muhasebeciler gibi diğer endüstriler de gerçek zamanlı denetim ve risk değerlendirmeleri gibi görevler için akıllı sözleşmeleri kullanabilir. Burada bir durun ve bütün sözleşmelerin matrix ekranlarından aktığını hayal edin.

Kaynak: block geeks.com
 
Dr.Öğr.Üyesi Orhan Özaydın, CMA