İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Ekonomi ve Finans








 Elon Musk: Artık Bitcoin ile Tesla Alabilirsiniz


Günümüzden sadece üç dört sene öncesinde karşınıza gelecekten biri çıksa, cebinizdeki kâğıt ve madeni paraların zaman içerisinde yerini dijital paraya bırakacağını ve Bitcoin ile mal, hizmet satın alabileceğinizi söylese inanır mıydınız? Bunu hayal etmek oldukça güç olurdu. Ancak gözlerimizin önünde gün geçtikçe değişen bir dünya var.


Bu hıza ister istemez ayak uyduruyoruz. Bugün ekonomi ve finans alanıyla ilgili hiçbir fikri olmayan insanların bile dikkatini çeken dijital paralar hayatımıza büyük bir hızla dahil oluyor. Örneğin Galatasaray’ ın Chiliz adında bir dijital parası var. Bu paraya sahip olarak takımın marşları üzerinde söz hakkına sahip olabilir, oyuncuların giydiği formaların renklerine karar verebilirsiniz ya da Elon Musk’ ın ifade ettiği gibi Bitcoin ile bir Tesla arabası alabilirsiniz.

Geçtiğimiz günlerde Elon Musk resmi twitter hesabında “Artık Bitcoin ile Tesla alabilirsiniz. Tesla ödemelerinde kullanılan Bitcoin başka bir para birimine dönüştürülmeyecek, Bitcoin olarak kullanılacak” ifadelerine yer verdi. Geleceğin arabalarını, geleceğin parası Bitcoin ile bağdaştıran Elon Musk’ ın açıklaması öncesinde 54.000 dolar civarında olan Bitcoin, açıklamanın hemen ardından 55.371 dolara yükselerek son 24 saatte yüzde 3 oranında artış gösterdi. Özellikle gençlerin oldukça dikkatini çeken Bitcoin, Elon Musk’ ın resmi twitter hesabında yapmış olduğu açıklama ile hali hazırda var olan bu ilgiyi giderek arttırıyor. 

Bu haber ile birlikte tüketim alışkanlıklarımızın, ödeme sistemlerimizin kökten değiştiği yeni bir dünyanın aslında çok yakınımızda olduğunu hissedebiliyoruz. Her ne kadar ilk ortaya çıktığı dönemde endişe uyandıran dijital paraları benimsemeye başlasak da hayatımıza nasıl bu kadar dahil olacağı ise hâlâ merak konusu.

Arş. Gör. Burçin Çakır