İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Ekonomi ve Finans








 Futbol ve Finans Bir Arada: Chz(Chiliz Coin) Nedir?


Son günlerde sanal paralar oldukça gündemde. Gelecekte klasik paraların yerini alacak sanal paralar ekonomi ve finans alanlarına ilgisi olmayan kişilerin bile dikkatini çekiyor. Chiliz ise bugünlerde en çok dikkat çeken dijital paralardan. Son bir haftada yüzde 380’ e yakın bir yükseliş ise bu ilginin en önemli nedeni.




Peki Chiliz coin nedir?

2018 yılında kullanıma sunulan Chiliz, tüketicilere yönelik spor ve eğlence odaklı bir blockchain platformudur. Malta’da kurulmuştur. Türkiye, İspanya, Güney Kore gibi bazı ülkeler bu platformun üyeleri arasındadır. Bu noktada temel amaç spor ve eğlence kuruluşları ile izleyicileri buluşturmak ve salgın nedeniyle yavaşlayan sektörleri canlandırmaktır. CHZ coin alımı yatırımcılara takımların forma renkleri, takım marşlarının seçimi gibi pek çok konuda söz sahibi olabilmelerini sağlamaktadır.

Chiliz Coin yeni bir dijital para olmamasına rağmen, ülkemizde Galatasaray ile yaptığı ortaklık ile son günlerde daha çok gündeme gelmiştir. Chiliz borsasında yer alan Gal Token ise Galatasaray kripto parasıdır. Teknolojik değişime ayak uyduran Galatasay, Paribu borsasında yer alacağını açıklamasının ardından Galatasaray Token fiyatı %9 artmıştır. Aşağıdaki grafik anons sonrası Gal Token fiyat artışlarını göstermektedir.


 
Özetle, dijital paralar her alanda günümüzde hâkim olmaya başlamıştır. Pandemi ile bu etkiyi gün geçtikçe daha da hissedeceğiz gibi görünüyor.
 
Arş. Gör. Burçin Çakır
Kaynak: https://www.kriptoparatr.com/post/galatasaray-token-kripto-para-chz-nasil-satin-alinir