İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Ekonomi ve Finans








 İktisatçılara Film Önerisi: Büyük Açık


Büyük Açık, Michael Lewis'in aynı adlı en çok satan Büyük Açık: Kıyamet Çarkının İçinde kitabından uyarlanma Oscar ödüllü bir filmdir.


Adam McKay'in yönettiği film, yolları Amerikan konut piyasasının çöküşüne karşı aldıkları ahlaki açıdan tartışmaya açık bir satış kararı ile kesişen birkaç finans profesyonelinin 2008 yılında gerçekleşen devasa konut balonunun çöküşünü tahmin etmeye ve bu çöküşten epey kazanç sağlamaya kadar uzanan ve ne yazık ki milyonlarca insanın evsizliği ve işsizliği ile sonuçlanan yaşanmış olayları konu alıyor.

Film, bir dış sesin (Ryan Gosling) eski, görkemli ve monoton Amerikan bankacılığının, önceden Solomon Brothers için çalışan Lewis Ranieri adlı bir tahvil tüccarı tarafından çok da basit olmayan bir finansal mühendislik hilesiyle Amerika’nın süperstar endüstrisine nasıl dönüştüğünü esprili bir şekilde açıklayarak başlar. Karakter merkezli film, devamında izleyicileri olayların odağındaki ana karakterler ve onların çelişkili duyguları ve doğası ile tanıştırmaya devam eder. İlk olarak karşınıza sıra dışı olanların en sıra dışı olanı gelir: Tüm konut piyasasının eninde sonunda patlayacak devasa bir balonun tepesinde oturduğuna dair sarsılmaz inanca sahip bir hedge fon yöneticisi olan Mike Burry (Christian Bale), tabii Amerika'nın geri kalanı pek öyle düşünmese de... Fikrinden dolayı kendisine, az önce bir uzay gemisiyle dünyaya inen uzaylı gibi davranılır ve ona gülerler. Pekâlâ! "(...)Bildiğinize emin olduğunuz, doğru olmayan şeylerdir." Kulağa tanıdık geliyor mu? Ardından Amerikan bankacılık sistemine karşı beslediği güvensizliğini yansıtan ekibiyle bir hedge fon yöneticisi olan Mike Baum (Steve Carrell) gelir. Anlatıcımız Jared Vennett (Ryan Gosling) de filmin başında verdiği sözü tutar ve sonunda, bir bar sahnesinde, kendisini izleyiciye tanıtır. Sonrasında Amerikan konut piyasasının çöküşüne sebep olan olaylar zinciri aşama aşama gerçekleşir. Unutmadan bir de “Siyah Kuğu” olarak bilinen ve finansal piyasalarda gerçekleşmesi öngörülemeyen olaylar çevresinde pozisyon oluşturarak küçük bir servet kazanan “garaj grubu” hedge fon yöneticileri Charlie Geller (John Magaro) ve Jamie Shipley'i (Finn Wittrock) nasıl görmezden gelebiliriz? Sanırım yeterince söyledim. Gerisi sizde...

Arş.Gör. Hakan KURT