İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Ekonomi ve Finans








 MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI AÇIKLADI


TCMB'den 2 yılın ardından politika faizini artırma kararı


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) 24 Eylül’de gerçekleştirilen toplantının ardından politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,25’ten yüzde 10,25’e yükseltilmesine karar verildiğini duyurdu. Yapılan duyuruda salgına bağlı arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinde kademeli olarak ortadan kalkacağının ve talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceğinin öngörülmüş olmasına rağmen enflasyonun öngörülenden daha yüksek bir seyir izlediği vurgulandı. Kurul, dezenflasyon sürecini yeniden tesis etmek ve fiyat istikrarını desteklemek amacıyla politika faizinin 200 baz puan yükseltilmesine karar verdiğini açıkladı.
Öte yandan son 3 toplantıda 8,25 seviyesinde kalmasına karar verilen politika faizinin 10,25 seviyesine yükseltilmesinin hemen ardından bir önceki gün 7,7105 seviyelerine kadar yükselen dolar, 7,5565’e kadar geriledi.



Faiz oranlarına ilişkin basın duyurusunun tam metni için tıklayınız: https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/tr/tcmb+tr/main+menu/duyurular/basin/2020/duy2020-58