İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Ekonomi ve Finans








 Sanayi Üretimi Haziranda Artış Gösterdi


Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Haziran 2021 Sanayi Üretim Endeksi verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış üretim yıllık bazda yüzde 23,9 artarken aylık bazda artış yüzde 2,3 oldu.


Piyasada oluşan beklenti sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 21,1 artış göstereceği yöndeydi. Piyasa beklentisinin biraz üstünde gelen bu veri ışığında üretim tarafındaki güçlü trendin devam edeceğini söyleyebiliriz. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi[1] 2021 yılı 2. çeyreğinde 2020 yılının aynı çeyreğine kıyasla yüzde 41,1 artmış görünüyor. 2021 yılı 1. çeyreği ile karşılaştırıldığında ise mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 1,6 artış göstermiş. Sonuç olarak veri, ekonomide 2020 yılı boyunca yaşanan Kovid-19 kaynaklı daralmanın tersine döndüğüne ilişkin güçlü sinyaller veriyor.
 
Sanayinin alt sektörlerini incelediğimizde ise; Haziran ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %24,3, imalat sanayi sektörü endeksi %24,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %13,9 arttı. Aylık değişim düzeylerine baktığımızda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %0,1 azalırken imalat sanayi sektörü endeksi %2,6 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %0,3 azalış gösterdi. Dayanaklı tüketim malları ve aramalı üretimi tarafına baktığımızda, dayanıklı tüketim mallarında aylık bazda artış yüzde 5 olarak gerçekleşmiş iken yıllık bazda ise yüzde 30,9 gibi bir artış söz konusu. Yine aramalı üretiminde aylık bazda yüzde 0.9 olarak gerçekleşen artış yıllık bazda yüzde 28,3 olarak gerçekleşmiş. Bu da piyasada talepteki canlılığa ve beklentilerdeki pozitif havanın artarak devam edeceğine işaret ediyor.