İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Ekonomi ve Finans








 Teknoloji


Teknoloji, insanlığın bilimsel yollarla elde ettiği bilgiyi günlük ve endüstriyel hayat gibi alanlarda kolaylık sağlamak amacıyla kullanmasıdır. Çünkü teknoloji, insanlığın en önemli yaşam ve odak noktalarından biridir. Teknolojik ilerlemenin yardımı, insanın mevcut yaşam şeklini kolaylaştırmaya yardımcı olurken yenilikçi fikirlerin geliştirilmesi gerektiğini de ortaya çıkarmaktadır.



Sonuç olarak teknolojinin katkısı hayata pek çok açıdan fayda sağlar. İş yerinde teknoloji, imalatçıların daha az insan gücü kullanarak daha kısa sürede daha fazlasını üretmesine olanak tanır. Evde teknoloji, daha önemli şeylere zaman harcanabilmesi için bazı günlük işlerin yapılmasına yardımcı olur. Okulda teknoloji, öğrencinin öğrenme yeteneğini geliştirmek için araç olarak kullanılır. Dolayısıyla teknoloji, yaşamın en büyük vazgeçilmez parçalarından biridir.

Teknolojinin, yaşamın bir parçası olması ise tartışmalı bir konudur. Bazıları teknolojinin katkısının insan yaşamında olumlu bir etki yarattığını ve teknolojinin yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olduğunu düşünüyor. Bir diğer kesim ise teknolojinin katkısının yaşamı olumsuz etkilediğini ve teknolojinin insan kontrolünden çıkan bir güç olduğunu savunuyor. Hâlbuki teknoloji ancak insanlık tarihinin son bulması ile bitecek bir ilerlemedir. Yani teknoloji insan kontrolünden çıkabilecek bir güç değildir. Ben teknolojinin hayata yaptığı katkının olumlu olduğunu düşünüyorum. Çünkü teknoloji, insan yaşamındaki verimliliği artırmaya yardımcı olur. Yani insanların daha az güç kullanarak daha kısa sürede daha fazlasını yapmasına olanak tanıyarak üretkenliği arttırmaya yardımcı olur. Eskiden uzun sürede yaptığımız birçok basit iş teknolojik araçlarla daha az sürede yapılabiliyor. Örnek vermek gerekirse bulaşık yıkamak, çamaşır yıkamak ve kahve yapmak gibi günlük işlerin büyük bir kısmını ev aletleri teknolojisi sayesinde yarı zamanlı hâle getirebiliyoruz. Yani teknoloji, bizim için önemli olan şeylere daha fazla zaman ayırabilmemiz için sıradan görevlerimizin birçoğunu yaparak yaşam kalitemizi artırmaya yardımcı olur. Bunların yanı sıra zamandan tasarruf sağlar, zihinsel becerileri ve yaratıcılığı geliştirir, her bilgiye kolay bir şekilde ulaşma imkânı sunar. 

İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğrencisi
Sümeyye TAN