İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Havacılık Yönetimi








 Dubai Uluslararası Havalimanı’nın CEO’su: Toplu Uluslararası Uçuşlar Aşı Pasaportu Olmadan Başlayamaz


Dubai Havalimanları'nın CEO’su Paul Griffiths, BBC’ye açıklamalarda bulundu. Griffiths açıklamalarında aşı pasaportlarını değerlendirdi ve, “Şu anda aşı pasaportunun herhangi bir alternatifi yok. Dijital sistemleri eleştiren insanlar, aşı olamayan insanlara karşı ayrımcılık yapıldığını iddia ediyor. Ancak sorunun aşı pasaportu ya da onun ayrımcılığı olduğunu zannetmiyorum. Sorunların yaygınlaştırılması ve uygun bir küresel olarak eşit aşı programına sahip olma ihtiyacı” ifadelerini kullandı.


Aşılama çalışmalarının hız kazanması uluslararası seyahatlerde aşı pasaportu konusunu tekrar gündeme getirdi. Aşıların dünya genelinde adil bir şekilde dağıtılmamasından dolayı aşı pasaportuna karşı çıkanların olmasına rağmen, turizm ve seyahat sektörlerinde normale dönüş için birçok kurum ve kuruluş bu konu üzerinde çalışıyor. Dünyanın en işlek havalimanları arasında yer alan Dubai Uluslararası Havalimanı’nın CEO’su Paul Griffiths, toplu uluslararası uçuşları yeniden başlatmanın tek yolunun Covid-19 pasaportları olduğunu belirtti.
 
 
DSÖ AŞI PASAPORTLARINA KARŞI ÇIKIYOR
 
Diğer taraftan ise Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi, aşı pasaportlarına “iki katmanlı bir toplum” yaratacakları endişesiyle karşı çıkıyor. Nisan ayında, DSÖ’den Dr. Mike Ryan aşı pasaportlarıyla ilgili olarak etik ve adalet sorunları hakkındaki endişeleri olduğunu, “Özellikle aşının adaletsiz bir şekilde dağıtıldığı dünyada, bunların dikkate alınması gerekiyor” ifadeleri ile belirtmişti.