İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Havacılık Yönetimi








 Düşük Maliyetli Havayolu İşletmeleri Covid-19'dan Daha Az Etkilendi


Düşük maliyetli havayolu işletmeleri Covid-19 krizini, maliyetleri yüksek olan rakiplerine göre daha az zararla geçirdiği belirtiliyor.


 
GlobalData’nın yayınladığı araştırmaya göre, Covid-19 sürecinde alınan tutumlu ve maliyet düşürücü önlemler ve operasyonel düzenlemeler düşük maliyetli havayolu şirketlerinin diğerlerine göre daha az zarar ettiğini ve covid-19 sonrası dönemde düşük maliyetli havayollarının büyüyebileceğini öngörüyor.
 
Araştırma kapsamında değerlendirmede bulunan GlobalData Seyahat ve Turizm Analisti Gus Gardner “Bütün havayolları, covid-19’dan oldukça büyük bir zarar gördü. Düşük maliyetli havayolu taşıyıcıları maliyetlerini daha da düşürmeyi başardıkları için pandemi sürecini daha az zararla geçiriyor” dedi.
 
Gus Gardner düşük tarifeli havayollarının covid-19 pandemisi sonrasında da artan karşılanabilirlik ihtiyacını daha iyi karşılayacakları belirterek şunları söyledi:
 
“Düşük maliyetli havayolu işletmeleri, covid-19'un bir sonucu olarak pazarda daha güçlü bir yer edinebilirler. Boş zaman yolculuğu büyük olasılıkla önce toparlanacak. İnsanların covid-19 sonrasında evlerine yakın gezileri tercih edecekleri ihtimali düşünüldüğünde, bu durum düşük maliyetli havayollarına yarayacak.”