İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Havacılık Yönetimi








 Fransa'da Kısa Mesafe İçin Havayolu Ulaşımı Kullanımı Yasaklanıyor




Fransa, sürdürülebilir bir gelecek için insan kaynaklı iklim değişikliği ile mücadele kapsamında, sera gazlarını 2030'da 1990 yılı seviyelerine göre yüzde 40 oranında azaltmayı hedefliyor. Bu amaca yönelik olarak, demir yoluyla 2.5 saatten az süren mesafelere olan iç hat uçuşlarını yasaklayan yasa tasarısı Fransa Ulusal Meclisi tarafından onaylandı. Tasarının yakında yürürlüğe girmesi bekleniyor.
 
Ulusal Meclis oylaması, ulusal havayolu şirketi Air France'ın yeniden sermayelendirilmesi için Fransız hükümetinin 4 milyar Euro kaynak sağlaması ve şirkette hükümetin payının artırılması kararlarından sonra yapıldı. Air France - KLM ortaklığı, Covid-19 pandemisinin etkisiyle 2020'de 7.1 milyar Euro zarar açıklamıştı.  Fransa Sanayi Bakanı Agnes Pannier-Runachershe konuyla ilgili olarak “Hava yollarının karbon emisyonunu artırdığını ve iklim değişikliğine neden olduğunu, bunu azaltmamız gerektiğini biliyoruz. Aynı şekilde şirketlerimize yardım etmek, batmalarını önlemek gerektiğini de biliyoruz” şeklinde konuştu. 
 
Tasarı ile, başkent Paris ile Nantes, Lyon ve Bordeux arasındaki uçuşların etkileneceği belirtiliyor.
 
Çevre aktivistleri ise iki buçuk saati yetersiz buluyor, tasarının dört saat mesafenin altındaki iç hat uçuşlarının kaldırılmasına yönelik olarak düzenlenmesini talep ediyor.