İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Havacılık Yönetimi








 Hollanda Mahkemesi THY’yi Haklı Buldu


Hollanda mevzuatına göre, gerekli belgeleri olmayan her bir göçmen için havayollarının ülkeye girişte cezai yaptırım olarak 4 bin ile 8 bin Euro arasında değişen ücret ödemesine dair dava açılıyor.


Hollanda makamları tarafından yakın bir geçmişte THY ile beraber Delta Air Lines, Ryanair ve Air Maroc’a bir grup göçmenin sahte veya yetersiz belgeler ile Hollanda’ya girişleri konusunda ihmalleri olduğu gerekçesiyle 40 adet ceza davası açıldı.
 
Diğer taraftan, Hollanda’nın bayrak taşıyıcı havayolu KLM, bu noktada cezai yükümlülükten kaçınmak için Hollanda hükümeti ile Mutabakat Zaptı (MoU) şeklinde anlaşmalar yaptı. İlgili anlaşmalar, KLM’nin bir dizi koşulu yerine getirmesi halinde benzer durumlar için hakkında dava açılmamasını içeriyor.
 
Buna karşılık, THY diğer 3 havayolu ile birlikte benzer konularda Hollanda makamlarının KLM’ye özel ayrıcalık tanıdığı, aynı şartların kendilerine uygulanmadığı gerekçesiyle haklarında açılan 40 ceza davasını mahkemeye taşıdı.
 
Mahkeme ilgili havayollarına eşitsiz muamele söz konusu olduğunu açıkladı. 4 havayoluna adil hakların tanınmadığını, KLM’ye özel ayrıcalık uygulandığını ve diğer havayollarının KLM ile yapılan anlaşmaların aynısını talep edebileceğini belirterek 4 havayolu hakkındaki davaları düşürdü.
 
Kaynak: Haber Aero.