İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Havacılık Yönetimi








 Pandemi Sonrası İş Seyahatleri Nasıl Olacak?




Bir yılı aşkın süredir hayatımızda olan Covid-19 pandemisi nedeniyle yaşam tarzımız pandemi öncesine nazaran büyük ölçüde değişmiş durumda. Bu değişiklik nedeniyle ulaştırma sektörü eşine daha önce rastlanmamış bir durgunluk içerisine girdi. Covid-19’un etkisinin azalmaya başlamasıyla durgunluğun yerini yeniden hareketliliğe bırakmaya başlaması bekleniyor. Fakat çalışma düzenimiz ve iş seyahatlerimizin eski haline dönüp dönmeyeceği hakkında farklı görüşler ileri sürülüyor.

Küresel İş Seyahatleri Birliği’nin araştırmasına göre pandemi sonrası toparlanma döneminde video konferans uygulaması bir süre daha kullanılmaya devam edecek. Video konferans uygulamaları ile yapılan toplantıların maliyet avantajı sağlaması ve karbon emisyonunu azaltarak daha sürdürülebilir bir dünya sunması, pandemi hayatımızdan tamamen çıksa bile bu uygulamaların kullanılmaya devam edileceğine işaret ediyor. Bununla birlikte, satış ve müşteri ilişkilerine yönelik iş seyahatlerinin eski seviyesine gelebileceği tahmin ediliyor.

ABD’li teknoloji şirketi Microsoft’un kurucusu Bill Gates de salgın sonrasındaki çalışma düzeni ve iş seyahatlerinin temelden değişeceğine işaret ediyor. Katıldığı bir konferansta “Tahminim, iş seyahatlerinin yüzde 50'sinden ve ofisteki günlerin ise yüzde 30'undan fazlası ortadan kalkacak" şeklinde konuşan Gates, bu oranın iş koluna göre değişiklik gösterebileceğini de ekliyor.

Bank of Amerika’nın geçtiğimiz ekim ayında yayınladığı raporda iş seyahatlerinin 2023 yılının ve hatta 2024 yılının sonlarına kadar toparlanmasının olası görünmediğini açıklaması da Gates’in tahminini destekliyor.