İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Havacılık Yönetimi








 Sanal Hava Trafik Kontrol Kulesi


Londra’daki önemli havalimanlarından biri olan Londra City Havalimanı yeni bir uygulamaya imza atıyor.




Havalimanı yöneticileri tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamaya göre, hava trafik kontrol kulesinin içinde personelin fiziki olarak bulunmasını gerektirmeyen “Sanal Hava Trafik Kontrol Kulesi” uygulaması hayata geçirildi. Bu uygulama için havalimanından 145 mil uzaklıkta yeni bir kontrol kulesi inşa edildi. Kontrol kulesi, her biri birden fazla merceğe sahip olan 16 adet yüksek çözünürlüklü kamera ve gelişmiş sensörler ile donatıldı. Ayrıca tüm kameraların kalıntı ve böceklerin mercekleri bulanıklaştırmasını önlemek için kendi kendini temizleyen bir mekanizması ve kameraları kuşlardan korumak için metal sivri uçları bulunmakta.

28 milyon dolara mal edilen sanal kulenin kameralarından alınan görüntüler ve sesler 145 mil uzaklıktaki kontrol merkezine gönderilerek 14 ayrı ekranda hava trafik kontrolörleri ile buluşturuluyor. Sağlanan canlı panoramik yayın ile kontrolörler hava trafiğini başarılı bir şekilde yönetebiliyor.

Bu sistem, gece görüşü çok daha iyi olması ve PAT sahasındaki tehlikelerin daha kolay tespit edilebilmesini sağlamasıyla dikkat çekiyor. Bu ve buna benzer faydaların sağlanması ile havalimanının daha verimli ve güvenli bir şekilde büyümesi hedefleniyor. Uygulama, diğer büyük havalimanlarının da ilgisini çektiği için zamanla uygulamanın yaygınlaşması bekleniyor.