İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

İşletme








 Deney hayvanı Ralph’ın hüzünlü hikâyesi




Bu içeriğin konusunu başlıktan da anlaşılacağı üzere geçen hafta hemen hemen herkesin sosyal medya hesaplarında paylaştığı, paylaşırken kendini eleştirmekten kaçınamadığı Ralph’ın hayat hikâyesini konu alan kısa film oluşturuyor.

Spencer Susser filmin yönetmen koltuğunda yer alırken aynı zamanda kaleme alan kişi olarak karşımıza çıkıyor. Stop motion tekniği ile çekilen film 6 Nisan 2021'de Humane Society International tarafından izleyicilerle buluşturuldu. Filmde, hayatını nesillerdir deney hayvanı olarak kazanan tavşan Ralph’ın gerçekleştirdiği röportaj esnasında, deney amaçlı olarak vücudunda meydana gelen hasarlar gözler önüne seriliyor. Ralph tarafından her şey yolunda görünse bile biz izleyiciler acısından bakıldığında ortaya çıkan görüntüler gerçek anlamda kan dondurucu.

Bu insanlık suçuna sessiz kalmak istemeyen pek çok duyarlı insan film videosunu paylaştı ve bu sayede Save Ralph (Ralph'ı Kurtar) adındaki bu film kısa sürede viral oldu. Peki yalnızca videoyu paylaşmak Ralph'ı kurtarmaya yetecek mi?

Bugün pek çok kozmetik ve kişisel bakım (kadın ve erkekler için) -kadın ve erkek olarak belirtiyorum çünkü video ile eş zamanlı olarak kadınlar bu vahşetin tek sorumlusu gibi gösterildi- markasının hayvan deneyleri yaptığı bilinmektedir. Belki çözüm olarak, hayvan deneyleri yapmayan markaları tercih edip, deney yapan markalardan kaçınarak bu vahşete dur diyebiliriz.

Kısa filmi izlemek için tıklayınız
Hayvan deneyleri yapmayan markaları görmek için tıklayınız