İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

İşletme








 Efsane Cuma’da Pandemi Etkisi


Yaşamakta olduğumuz COVID-19 pandemi süreci nedeniyle, tüm dünyada ve ülkemizde, tüketiciler online alışverişi eskiye göre daha çok tercih etmekteler.


Ülkemizde online alışverişteki artışı gösteren verilere, Bankalararası Kart Merkezi’nin internetten yapılan kartlı ödeme işlemleri raporunu içeren buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
 
 
Rapor 2011-2020 yıllarına ait verileri içermekte ve bu yıllar arasındaki artış trendi görülebilmektedir. Bununla beraber, 2019 ve 2020 verileri karşılaştırıldığında artışın çok daha çarpıcı bir oranda olduğu görülebilir.
 
Geçtiğimiz günlerdeki Efsane Cuma dönemi verileri ise tüketicilerin pandemi dolayısıyla online kanalları tercihine yönelik çarpıcı veriler sundu. Ödeme sistemleri altyapı sağlayıcısı Iyzico’nun açıkladığı verilere göre, 2020 Efsane Cuma döneminde bir önceki yıla göre online işlem hacminde %103, işlem adedinde %57, ortalama sepet tutarında ise %29 artış gözlendi. Geçtiğimiz yıl 211 TL olan ortalama sepet tutarı, 273 TL ‘ye yükseldi. Bu konudaki daha detaylı bilgilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.