İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

İşletme








 Facebook, Türkiye’nin Favori Emojilerini Açıkladı!


Duygularımızı ve düşüncelerimizi simgelerle kısmen tasvir edebildiğimiz emojiler, günlük hayatta etkin bir şekilde kullanılmaya devam ediliyor. Özellikle sosyal medyanın aktif kullanımı ile beraber hayatımızın bir parçası haline gelmiş durumda. Hatta öyle ki her yıl Temmuz ayının 17’si Dünya Emoji Günü olarak kutlanıyor. Bu yılki Dünya Emoji Günü’nde Facebook, Nisan-Temmuz 2021 verilerine dayanarak Türkiye’nin en favori emojilerini yayınladı. Gelin bu istatistiklere beraber bakalım.


Facebook verilerine göre, Türkiye genelinden en çok kullanılan emojiler mutluluk gözyaşı ya da gözlerinden yaş gelene kadar gülen surat, kırmızı kalp, katlanmış eller ve ukala kendini beğenmiş emoji olarak gözlemlendi. Araştırmaya göre farklı yaş grubundaki kullanıcılar, bazı emojileri daha fazla kullanıyorlar. Örneğin, X jenerasyonu daha çok duygusal emojiler kullanırken, Y ve Z jenerasyonu gülme emojilerini kullanıyor. Kadınlar ve erkekler arasında da bir istatistik yayınlayan Facebook; erkeklerin en çok mutluluk gözyaşı emojisi kullanırken, kadınların kalpli öpücük emojisi kullandığını farketmiş. Facebook verilerine göre dünya genelinde paylaşılan gönderilere bakıldığında da kadınların erkeklerden daha fazla emoji kullandığını kaydedilmiş.
 
Sadece bir istatistik olarak sınırlı kalmamakla beraber Emojiler üzerine yapılan birçok araştırma da bulunmaktadır. Son zamanlara yapılan bir araştırmada, reklamlarda Emoji kullanımının izleyicilerin beğeni düzeyini ve tutumlarını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Bir diğer çalışmaya göre ise Emojiler, içinde bulunduğu toplumun kültürüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Batı-Doğu şeklinde karşılaştırılmalı olarak yapılan araştırmada; “Gülümseme” ve “İnsan” temalı Emojilerin anlam olarak kültürlerarası bir benzerlik taşıdığını, “Sembol” temalı Emojilerin ise kültürlerarası bir farklılık taşıdığı ortaya konulmuştur.
 
Peki siz en çok hangi emojileri kullanıyorsunuz? Sizce paylaşılan verileri sizlerin kullanımıyla da tutarlı mı?