İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

İşletme








 Hepsiburada, Nasdaq’ta Halka Arz Edilen İlk Türk Şirketi Oldu!


Ticaretin dijitalleşmesi için büyük emek harcayan e-ticaret platformu Hepsiburada, ABD borsası Nasdaq’ta halka arzı tamamlanan ilk Türk şirketi oldu. Hisse fiyatı yaklaşık 14 dolardan işlem görmeye başlayan ve halka arz büyüklüğü 738 milyon dolar olan Hepsiburada’nın şirketin değerlemesi ise 3,9 milyar dolara ulaştı.


Nasdaq’ta listelenmesinin ardından Hepsiburada; Microsoft, Tesla, Netflix, Google ve Facebook gibi dünyanın birçok teknoloji devleriyle aynı borsada işlem görmeye başlamış oldu.
 
Amerikan merkezli en büyük 100 şirketi kapsayan ve dünyanın teknoloji borsası olarak kabul edilen Nasdaq’ta hisselerinin işlem görmeye başlaması onuruna düzenlenen geleneksel gong töreni, bu sefer de Hepsiburada için yapıldı. Çevrim içi düzenlenen gong töreninde Nasdaq Başkanı ve Ceo’su Adena Friedman, Hepsiburada’nın hem Türkiye’deki hem de dünyanın dört bir yanındaki teknoloji girişimleri için bir ilham kaynağı oluşturduğunu belirtti. Söylemlerine ek olarak Friedman, Hepsiburada’nın “Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü’ programıyla 2017 yılından bu yana 19.000’den fazla kadın girişimciye ulaştığını; bugün ise Hepsiburada’da yer alan işletmelerin %20’sinden fazlasının kadın girişimcilerden oluşmasının etkileyici bir başarı olduğu söyledi. Kurucusunun da bir kadın olduğu olduğunu belirten Friedman, Hepsiburada’nın kadınların hayatında olumlu değişim yaratacağından kuşkusunun olmadığını ekledi.
 
Çevrim içi gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Hepsiburada’nın Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, “Halka arz gelirini sadece Türkiye’de değil, yakın ve yüksek büyüme potansiyeli olan pazarlarda da hizmetlerimizi büyütmek için kullanacağız” diye belirtti. Hanzade Doğan Boyner, “Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa’da güçlü pazarlar var” diye de ekledi.
 
Gerçekleşen toplantıda konuşan Hepsiburada’nın Ceo’su Murat Emirdağ, şirketin halka arz öncesi hisse dağılımının yüzde 75’inin Hanzade Doğan kontrolünde, yüzde 25’inin ise finansal yatırımcı fon olan Franklin Templeton kontrolünde olduğunu belirtti. Emirdağ, sermaye artışıyla beraber gerçekleşen halka arz sonrasında ise halka açıklık oranının yüzde 20, Hanzade Doğan Boyner ve ailesinin hisse payının yüzde 65, Franklin Templeton’nın payının ise yüzde 15 şeklinde olacağını belirtti. Emirdağ, karar verme mekanizmasında bir değişiklik yaşanmayacağını, Hanzade Doğan Boyner’in halka arz sonrasında da en büyük hissedar olmaya devam edeceğini dile getirdi.
 
Sözlerine ek olarak Emirdağ; şirket olarak büyük bir sorumluluk taşıdıklarını, halka arzı ise milli bir başarı hikayesi olarak gördüklerini belirtti. Şirketin halka arzı ile birlikte Türkiye’nin dünya kamuoyunda kendini ispatladığını, daha nice başarılı girişimlerin de önünü açmak için bir fırsat oluşturduğunu söyledi. Şirket hedeflerinin ise bu gelişme ile birlikte kurumsal ve finansal yapılarını güçlendirerek müşteri odaklı iş süreçlerini, teknoloji altyapılarını, ürün ve hizmet çözümlerini sürekli yenilemek ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamak olduğunun altını çizdi.
 
Girişimlerinden dolayı değerli Hepsiburada şirketinin kutluyor, başarıları ve cesaretleri ile bütün Türk şirketlerine önemli bir rol model oldukları için kendilerine teşekkür ediyoruz.