İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

İşletme








 Permakültür Nedir?


"Permanent Agriculture" kavramı ilk olarak Franklin Hiram King’in 1911 yılında yazdığı "Farmers of Forty Centuries: Or Permanent Agriculture in China, Korea and Japan" adlı kitapta kullanılmıştır.


Permakültür kavramının isim babası Bill Mollison, permakültürü, “Permakültür: Bir Tasarımcı El Kitabı” adlı eserinde şöyle tanımlamıştır:
"Permakültür, doğal ekosistemlerin çeşitliliğine, istikrarına ve esnekliğine sahip olan tarımsal olarak üretken ekosistemlerin bilinçli tasarımı ve bakımlarının sağlanmasıdır."

Permakültürün en temel amacı insanı, hayvanları ve doğayı bir araya getirerek hem bakımın kolay olduğu, hem istikrarlı ve sürdürülebilir hem de kendi kendine yetebilen üretim sahaları oluşturmaktır. Permakültürün temelinde doğayla birlikte hareket etme ilkesi bulunur.

Permakültür Uygulamları
  • Su hasadı
  • Örtüleme (malç) uygulama
  • Kompost ile organik maddelerin ayrıştırılması
  • Toprak iyileştirme ile topraktaki organik maddenin artırılması
  • Biyolojik çeşitliliğin korunması
  • İşçiliğin ve masrafların azaltılması ve verimliliğin artırılması
  • Hayvansal üretimin korunaklı alanlarda ancak doğal yaşamı bozmadan gerçekleştirilmesi
 
Türkiye’de permakültür uygulamalarınıı evlerde ve bahçelerinde uygulamak isteyenler için eğitimler verilmektedir. Çeşitli bölgelerde doğal yaşamı deneyimlemek isteyen hem yetişkin hem de çocuklar için permakültür kampları düzenlenmektedir. Çeşitli restoranlar ve oteller permakültür sertifikası alarak doğal yaşamı desteklerken faaliyetlerini doğaya hizmet eder nitelikte sürdürdüklerini belgeleyebilmektedir.