İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

İşletme








 Türkiye ve İngiltere Arasında Çok Önemli Bir Serbest Ticaret Anlaşması İmzalandı


Dün yapılan görüşmelere göre, 2019'da 18,6 milyar sterlin değerinde ticari ilişkiler oluşturan Türkiye ve İngiltere arasında çok önemli bir ticaret anlaşması imzalandı.


Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan ve İngiltere Ticaret Bakanı Liz Truss arasında gerçekleştirilen çevrimiçi buluşmaya göre, 2019'daki ikili ticaret hacmimizin sürdürülebilirliğini sağlayacak anlaşma; otomotiv, çelik ve imalat sektörlerini ilgilendirecek ve 1 Ocak 2021 itibarıyla yürürlüğe girecek.
 
Yapılan serbest ticaret anlaşmasıyla, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler derinleşecek. Türkiye'nin Almanya'dan sonra en çok ihracat yaptığı ikinci ülke olan ve 31 Ocak 2020 tarihi itibarıyla Avrupa Birliği'nden ayrılan İngiltere'nin, gelecek yıldan itibaren Gümrük Birliği'nden de ayrılacak olması nedeniyle, gümrük vergisi olmaksızın ticarete devam edebilmek Türkiye için büyük önem taşıyordu.
 
Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan, anlaşmaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Pekcan, yapılan anlaşma sayesinde İngiltere ile olan ihracatımızda %75 vergi yükü oluşacağını ve 2,4 milyar dolarlık bir zarara uğramış olacağımızı belirtti. Pekcan, anlaşmanın tüm bu olumsuz riskleri ortadan kaldırdığını ekledi.

Kaynak: Gov.uk, DW