İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

İşletme








 Yeni Bir Şarkı Besteledi! İşte Yapay Zekâdan Ezgiler


Yapay zekâ teknolojisi bizi her geçen gün daha da çok şaşırtmaya devam ediyor. Yapay zekâ bu sefer de dinlediği şarkılarından ilham alarak, diğer bir deyişle öğrenerek, yeni bir şarkı besteledi.


Yapay zekâ teknolojisi bizi her geçen gün daha da çok şaşırtmaya devam ediyor. Yapay zekâ bu sefer de dinlediği şarkılarından ilham alarak, diğer bir deyişle öğrenerek, yeni bir şarkı besteledi. 
 
Over the Bridge tarafından geliştirilen projede Magenta, Google’ın yapay zekâ programı, ünlü rock grubu Nirvana hayranlarının “Kurt Cobain bugün yaşasaydı nasıl bir şarkı yazardı?” sorusunun cevabını bizlere vermiş oldu. Bilgisayar ve yapay zekâ teknolojileri kullanılarak gerçekleştirilen projede; kabiliyetlerini Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Jim Morrison ve Amy Winehouse gibi genç yaşında (27) hayatını kaybeden müzisyenlerin şarkılarından öğrenen yapay zekâ programı Magenta, bu ünlü sanatçıların kendi tarzlarına çokça benzeyen şarkı sözleri yazarak yeni bir parça besteledi. Lost Tapes of the 27 Club olarak adlandırılan bu proje, müzik endüstrisinde psikolojik hastalıklarla mücadele eden sanatçılara destek vermeyi amaçlayan, Toronto merkezli bir organizasyon olan Over the Bridge tarafından geliştirilirdi.
 
Bestelediği son şarkıda Magenta, yeni bir Nirvana şarkısı yazmak için 30’a yakın Nirvana şarkısını dinledi. Grubun yeni bestelerinin neye benzeyeceğini tahmin etmek için dinlediği parçaların vokal melodilerini, akorlarını, gitar rifflerini, sololarını, davul kalıplarını ve şarkı sözlerini ayrıntılı olarak analiz etti. Cobain'in sözlerini ve gitar çalışını analiz ederek oluşturduğu “Drowned in The Sun” isimli şarkıda, Nirvana'nın “tribute” grubunun solisti Eric Hogan'ın vokalleri dışında her şey Magenta’nın kendi elinden çıkıyor. Şarkının sözlerinde Cobain’in esintilerini hissedebilmemiz de oldukça dikkat çekici. Ayrıca bir Nirvana şarkısı yapmadan daha önce Sony, aynı programla yeni bir Beatles şarkısı yapmayı da denemiş.
 
Over the Bridge, Lost Tapes of the 27 Club projesi ile psikolojik hastalıklar yüzünden genç yaşta hayatını kaybeden sanatçıların, aramızda olsalardı bu yapay şarkıların doğal halini yapmış olabilirlerdi mesajını vermeye çalışıyor. Pek çok kişi, genç yaşta hayatını kaybeden sanatçıların ölümlerini “27'ler Kulübü” adı altında fenomen haline getirmeye çalışsa da bu travmaların engellenebileceğinin üzerinde duran Over the Bridge organizasyonu, yapay şarkılarla psikolojik hastalıkların tedavisi konusunda kitlesini bilgilendirmeyi hedefliyor.