İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Lojistik Yönetimi








 Demiryolu Taşımacılığı Yükseliyor


“Günden güne demiryoluna artan taleple doğru orantılı olarak 2021 yılında toplam 38.2 milyon ton yük taşındığı, TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Hasan Pezük tarafından bildirilmiştir. Buna ek olarak Hasan Pezük, BTK ve Marmaray üzerinden yapılan taşımalarla Türkiye’nin transit demiryolu taşımacılığında merkez ülke konumuna geldiğini ekledi.”


Türk demiryolunun 166 yıllık bilgi birikimi ve deneyimi sayesinde TCDD Taşımacılık AŞ’nin geniş bir hinterlandda demiryolu taşımacılığı gerçekleştirdiğini aktaran Hasan Pezük, günde 181 yük treni seferiyle yaklaşık 91 bin ton yükü taşıyarak, müşterilere sürdürülebilir şekilde en kaliteli hizmetin sunulduğunu vurgulayarak karayolu taşımalarından demiryoluna önemli oranda yük akışı olduğunu, hem yurt içi hem yurt dışı taşımalarda önemli artışlar sağlandığını belirtti.

Pezük, “Genel Müdürlüğümüzce artan yurtiçi ve yurtdışı yük taleplerinin karşılanması için gerekli tedbirleri alınarak yapılan doğru işbirlikleri ve planlamalarla, 2020 yılında toplam 29,9 milyon ton yük taşırken bu rakam 2021 yılında 33,2 milyon tona ulaştı. Uluslararası yük taşımalarımız, 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 24 artarak 4,3 milyon olarak gerçekleşti. Diğer iki Demiryolu Tren İşleticisinin  (DTİ) gerçekleştirdiği 5 milyon ton yük taşıması da ilave edildiğinde 2021 yılında toplam demiryolu yük taşımacılığı 38.2 milyon tona ulaştı” dedi. Bunlara ek olarak Hasan Pezük yüksek taşıma potansiyeline sahip Organize Sanayi Bölgeleri, limanlar ve büyük sanayi kuruluşları gibi hacimli yük taşınan tüm noktaların direkt olarak iltisak hatlarıyla bağlandığını belirtti.

Kaynak: lojistikhatti.com