İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Lojistik Yönetimi








 Drone Taşımacılığı


Geleceğin taşımacılığı drone taşımacılığı mı?


Esasında bir insansız hava aracı olan drone ilk olarak 1. Dünya Savaşı döneminde askeri amaçlı test edilmeye başlanmıştır. Ancak bu testlere rağmen o dönem insansız hava araçları yaygın olarak kullanılmamıştır.

Günümüzde ise askeri insansız hava araçlarının askeri amaçla kullanımı son derece yaygınlaşmış hatta strateji oluşturma kısmında kendine önemli bir yer edinmiştir. Bunun yanında ise ticari hayatta da son adım teslimat, sağlık lojistiği gibi birçok alanda yoğun olarak kullanılmaya başlamıştır. Özellikle son adım teslimatta Amazon gibi inovatif çözümler konusunda öncül olan firmalar, drone taşımacılığını benimsemeye çoktan başlamış ve bu vasıtayla karlar elde edebilmiş ve müşteri memnuniyeti sağlayabilmiştir. Buna şaşılmaması gerekir, çünkü online perakendecilik sektörünün hızla büyümesiyle drone taşımacılığı daha da önemli ve yarar sağlar hale gelmiştir.

Online siparişler ile artan son adım teslimat sayıları şehir merkezlerinde yer alan depoların yetersiz kalmasına  ve şehir dışına taşınmasına yol açabilmiştir. Bu da trafiği yani bir anlamda teslimat süresini artırıcı bir etken olmuştur. Bu nedenle drone taşımacılığı son teslimatta karayolu trafiğinde bir azalış faydası yaratmıştır. Bununla birlikte drone taşımacılığının gerekliliği, son zamanlarda, perakendeciler tarafından müşterilere çok kısa sürelerde teslimat sözünün verilmeye başlanmasıyla da artmıştır. Müşteri taleplerinin son derece önemli olduğu global iş dünyasında drone taşımacılığı şüphesiz kullanımını artırmaya devam edecektir. Nitekim bazı kaynaklarda 2050 yılına kadar drone ile 100 bin yolcu taşıma kapasitesine ulaşılması bile beklenmektedir.