Lojistik Yönetimi

E-Ticaret Taşımalarına Esneklik

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde salgın, OHAL, gerginlik, buhran, kriz ve afet acil durumlar için çeşitli yaptırımlara ilişkin esneklik sağlama hususunda değişiklik yapıldı ve bu konuda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bazı yetkileri genişletildi.

E-ticaret yapan veya bunlara hizmet sağlayan firmalara yetki belgesi ücretinde yüzde 50 indirim yapılması konusu hükme bağlandı. Ayrıca gereken alan ve mesleki yeterlik şartlarının aranmaması konusunda esneklik getirildi.

Bazı esneklik kararları şu şekilde: Öğrenci taşımacılığı yapan firmalar şehir içinde yolcu toplama noktasındaki sayı sınırlamasına tabi olmayacaklar. Sadece internet üzerinden F1 ve F2 yetki belgesiyle yolcu taşımacılığı hizmeti veren acentelere firmalarla yapacakları sözleşmede firma sınırlamasına tabi olmayacaklar. E-ticarete hizmet veren veya kendi kargo şirketi olarak kurulan kargo firmalarında 1 birim araç şartı dışında mesleki yeterlilik şartı aranmayacak.

İşlemlerini e-Devlet üzerinden yapan her bir işleme ise yüzde 1-5 arasında değişen oranlarda indirim uygulanacak.