İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Lojistik Yönetimi








 Filyos projesi: Batı Karadeniz için Bir Lojistik Üs


Batı Karadeniz ve İç Anadolu için yeni ihracat çıkış noktası olabilecek Filyos Projesi'nin alt yapı çalışmalarında sona gelindi.


2016 yılında yapımına başlanan Filyos Projesi günümüz itibariyle alt yapı çalışmalarını bitirmeye çok yakın durumda. Ülkenin en büyük üçüncü limanı olacak Çaycuma ilçesine bağlı Filyos Limanı projesi, özellikleri itibariyle senede 25 milyon ton yük taşıma kapasitesi ile hizmete gireceği günü bekliyor. 3 bin metre rıhtım boyu ve 19 metre rıhtım derinliği ile limanın Batı Karadeniz ve İç Anadolu için yeni yük çıkış noktası olması bekleniyor.

Karadeniz'de doğal gaz rezervinin bulunmasının ardından önemi daha da artan liman bir lojistik merkez olma potansiyeline de sahip. Nitekim Filyos Endüstri Sanayi Bölgesi İltisak Hattı Bağlantısı Projesi ile bölgeye 12 kilometre demiryolu ve 4.5 kilometre karayolu da döşenecek. Son haliyle projenin bölge istihdamına da büyük katkılar vermesi bekleniyor. Nitelikli elemanın bölgeye çekilmesi için de yürütülecek projeler konuşulmakta. Liman Zonguldak kömür madenlerinin ihracatı açısından da avantaj yaratacak durumda. Bu proje ile Avrupa, Asya, Afrika arasında bir lojistik üs olma yolunda önemli bir adım atılmış olacak.