Radyo, Televizyon ve Sinema

Arş. Gör. Erdem Türkavcı’nın “Türk Güldürü Sineması’nda Lümpenliğin Değişen Yüzü” İsimli Makalesi Yayımlandı

Arş. Gör. Erdem Türkavcı’nın “Türk Güldürü Sineması’nda Lümpenliğin Değişen Yüzü” isimli makalesi yayımlandı.

İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi – Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Arş. Gör. Erdem Türkavcı’nın yazarlığını Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Ürün Yıldıran Önk ile birlikte üstlendiği “Türk Güldürü Sineması’nda Lümpenliğin Değişen Yüzü” isimli makale çalışması, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nde yayınlandı.

Çalışma, Marx’ın sınıf bilincinden yoksun, sınıfsız, apolitik bireyleri tanımlamak için ortaya koyduğu lümpenlik olgusunu, 1960’lı yıllardan bu yana üretilen yerli güldürü filmleri üzerinden inceliyor. Çalışma, filmlerin anlatısında lümpen olarak kurgulanan kahramanlar aracılığıyla yerli güldürü sinemasında lümpenliğin toplumsal koşullar sonucunda değişen temsilini ortaya koymayı amaçlıyor. Anlatı analizinin tercih edildiği çalışmada, anlatısında en az bir lümpen kahramanın bulunduğu filmler, gösterime girdiği dönemlerin toplumsal koşulları doğrultusunda dört bölüme (Öncül lümpenler, 80 Sonrası, Yeni Türk Sineması ve son dönem yerli güldürüler) ayrılarak incelenmiştir.

Makaleye erişmek için tıklayınız.