İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Radyo, Televizyon ve Sinema








 İletişim Etiği Dersi Kapsamında “Medya Etiği ve Hukuk” Etkinliği Düzenlendi


İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 8. yarıyıl müfredatında bulunan RTS468 kodlu İletişim Etiği dersi kapsamında “Medya Etiği ve Hukuk” isimli etkinlik düzenlendi.


Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Dr. Ahmet Ayar’ın konuk olduğu etkinlikte etiğin tanımına vurgu yaparak söze başlayan Ayar, medya hukukunun temel kavramları ile medyanın yasal ve etik yükümlülükleri hakkında bilgiler verdi. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 28. Maddesinde “Basın hürdür, sansür edilemez” yazdığını ifade eden Ayar, bu özgürlüğün medya içeriklerinde yer alan kişilerin şeref ve haysiyetinin korunması, ihlal edilmemesi bağlamında sınırlı olduğunu vurguladı. 18 yaşın altında olan her bireyin çocuk olarak kabul edildiğini aktaran Ayar, çocukların medyadaki sunumuna ve yasal haklarına ilişkin önemli bilgiler verdi. Medya kuruluşları ya da ebeveynler tarafından çocuklarla ilgili yazılı-görsel içerikler paylaşılırken etik davranmanın önemine vurgu yapan Ayar, çocukların mahremiyetine ilişkin kişilerin ve medya kuruluşlarının yasal yükümlülüğünün olduğunu belirtti.  

Ayar, sosyal medya uygulamalarının sayısının ve kullanımının artmasıyla birlikte, birçok suçun sosyal medya uygulamaları üzerinden yaygın bir şekilde işlendiğinin altını çizdi. Sosyal medya kullanıcılarının hakarete uğradığında, tehdit aldığında, iftiraya maruz kaldığında, kimlik bilgileri çalındığında ya da adına sahte hesap oluşturulduğunda anayasal haklarını kullanabileceğini hatırlatan Ayar, son dönemde bu tarz davaların sıkça görüldüğünü belirtti.

Ayar, etkinlikte şiddetin medyadaki sunumu konusuna da değindi. Şiddetle mücadele etmede medyanın büyük bir sorumluluğu olduğunu ifade eden Ayar, şiddetin medyada normalleştirilmemesi konusunda etik ve özenli davranılması gerektiğini hatırlattı. Etkinlik, öğrencilerden gelen soruların yanıtlanmasıyla son buldu.