Radyo, Televizyon ve Sinema

Ustalarla Söyleşi Etkinliğine Belgesel Yönetmeni Ertuğrul Karslıoğlu Konuk Oldu

İstanbul Gelişim Üniversitesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nün Ustalarla Söyleşi etkinliğinin konuğu belgesel sinemanın duayeni Ertuğrul Karslıoğlu oldu. 30 Mart 2021 tarihinde online olarak gerçekleştirilen söyleşinin moderatörlüğünü Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Remziye Köse Özelçi üstlendi.

Uzun yıllardır belgesel sinemaya gönül vermiş usta yönetmen Ertuğrul Karslıoğlu, etkinlik süresince kendi belgesel film tecrübelerinden yola çıkarak belgesel sinemanın nasıl olması gerektiği hakkında değerli katkılar sundu. 1976 yılından beri belgesel sinema yapmaya çalıştığını ifade eden Karslıoğlu, belgeselin amacının gerçeği ortaya çıkarmak olduğunu vurguladı. Anadolu’nun keşfedilmemiş birçok kültür ve değerlerinin olduğunu belirten usta yönetmen, bir belgeselcinin Anadolu’nun barındırdığı bu keşfedilmemiş alanları ortaya çıkartması gerektiğini ifade etti. Erzurum, Urfa, Gaziantep, Mardin ve daha birçok ilde belgesel çalışmaları gerçekleştiren Karslıoğlu, Anadolu’da uzun yıllar belgesel film çalışmaları gerçekleştirmiş bir yönetmen olarak bir belgeselin araştırma süreci, çekim esnasında karşılaşılabilecek sorunlar, yerel halkla olan iletişimin inceliği hakkında birçok detay aktardı. Ayrıca bir belgeselcinin dünyaya at gözlüğü ile bakmaması gerektiğini ifade eden yönetmen, eğer bir belgesele at gözlüğü ile bakılırsa onun belgesel değil bir propaganda olacağını vurguladı. Karslıoğlu’na göre bir belgesel yönetmeni tarafsız ve objektif olmalıdır.
Belgesel sinema yapmanın çeşitli türlerine değinen yönetmen, özellikle son yıllarda yayılmış olan röportaj tekniği ile yapılan her çekimin bir belgesel değeri taşımadığını belirterek röportajla metin yazmanın dünyanın en zor işlerinden biri olduğunu ifade etti. Karslıoğlu, özellikle günümüz gençliğinin geçmişinden kopmaması ve yeni iletişim teknolojileri ile asosyal bir alana kaymamaları için belgeselin değerini vurguladı. Hem eğitmen kimliği hem de yönetmen kimliği ile değerli görüşlerini paylaşan Karslıoğlu’nun katılımcılardan gelen soruları yanıtlamasıyla etkinlik son buldu.

Ertuğrul Karslıoğlu Kimdir?
1946 doğumlu Ertuğrul Karslıoğlu, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Özel Yüksek Okulu’nu bitirmiştir. 1973 yılında TRT’ye kurgucu olarak girmesiyle meslek hayatına başlayan Karslıoğlu, yabancı belgesellerin Türkçelerini hazırlarken belgesel sinemaya olan ilgisini fark etti. 1976 yılından beri prodüktör ve yönetmen olarak çalışmaktadır.

Yönetmenliğini Yaptığı Belgesel Filmler
Sonsuzluğa Mühürlenen Kentler: Mardin - Matera – 2017
Taraklı'da Mühürlenmiş Zamanlar - 2008
Karlankuş Örtüsü - 2002 .... Genel Yönetmen
Ümmühan - 1998
Türk Mimarisi (4 Bölüm)
Orta Asya'dan Esintiler - 1991
Fırat'ın Türküsü - 1990 / 1991 (8 Bölüm)
Aydınlık Ülke Likya - 1990 / Ertuğrul Karslıoğlu, Fatih Arslan, Bilgen Tufan, Sedat Örsel
Keçenin Teri - 1989
Divandan Sandalyeye - 1988
Suyla Gelen Kültür - 1987 - 1988 (8 Bölüm)
Bin Türlü Mavi Akar Boğaziçi'nden - 1986 (5 Bölüm)
İslam Sanatları - 1983 / Ertuğrul Karslıoğlu, Fatih Arslan
Likya Uygarlığı - 1982 / Ertuğrul Karslıoğlu, Fatih Arslan
Diğer Filmografisi
Ver Elini Anadolu - 2003 .... Televizyon Programı
Hat Sanatı - 1976 .... Belgesel, 00:57:00 (Kurgu)
Katıldığı Festivaller ve Ödülleri
Sonsuzluğa Mühürlenen Kentler: Mardin - Matera
2. Floransa Türk Film Festivali, Gösterim. 2018
TRT Belgesel Film Yarışması, Yaşam Boyu Başarı Plaketi. 2011
Keçenin Teri
3. Ankara Film Festivali, Kısa Metraj Film Yarışması, Belgesel Dalı, TRT Ödülü. 1990
Uluslararası Monte Carlo Yaratıcı Belgeseller Yarışması, Bronz Madalya. 1992
3. Asya Uluslararası Fukuoka Film Festivali, Büyük Ödül. 1995
1. Akbank Kısa Film Festivali, Özel Gösterim. 2004
1. Uluslararası GAP İlleri Kültür ve Turizm Festivali, GapFest'2008, gösterim. 2008
Fırat'ın Türküsü: 2. Bölüm
4. Ankara Film Festivali, Kısa Metraj ve Belgesel Yarışması, Belgesel Dalı, Finalist. 1992
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 15. Sedat Simavi Ödülleri, Radyo - Televizyon Dalı Ödülü. 1991
Fırat'ın Türküsü: 5. Bölüm
Suyla Gelen Kültür
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 12. Sedat Simavi Ödülleri, Radyo - Televizyon Dalı Ödülü. 1988

1995 Yılı Sinemanın Yüzüncü yılı nedeniyle “Keçenin Teri”, Suha Arın’ın “Kulada Üç Gün” ve Güner Sarıoğlu’nun “Ladik” filmleriyle birlikte yüzyılın belgeseli seçilmiştir.
Ver Elini Anadolu
Magazin Dalında, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ödülü. 2003

İstanbul Gazeteciler Cemiyeti, Yılın Başarılı Yönetmeni. 1987
İstanbul Gazeteciler Cemiyeti, Yılın Başarılı Yönetmeni. 1988