İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi








 Kararlı ve Ahlaki Liderlik Örneği: Merkel


2005 yılından beri Almanya’yı yöneten ve 2018 yılına kadar Hristiyan Demokrat Birlik Partisine (CDU) liderlik eden Almanya Başbakanı Angela Merkel, 2021 yılının Eylül ayında görevini bırakıyor.


 Parti liderliğini devrederken yaptığı konuşmada Merkel; "Yeni kafalarla, yeni cevaplarla ve yeni yapılarla ancak kalıcı değerlerle" başarılı olunacağına belirtmiştir. Kalıcı değerlerin neler olduğunu ise Merkel bizzat uygulayarak göstermiş ve Time dergisi de Merkel’i yılın kişisi seçerek tescil etmiştir.

Merkel'in "yılın kişisi" olarak seçilmesiyle ilgili açıklama yapan Time Yayın Yönetmeni Nancy Gibbs, Merkel'in dünyada az rastlanan, kararlı ve ahlaki liderlik göstermesinden dolayı" adaylar arasından birinci seçildiğini ifade etmiştir.
Dergi, Merkel'i "özgür dünyanın şansölyesi" olarak nitelemiş ve yılın kişisi seçilmesinin gerekçesi olarak “Merkel'in kişiliğinde insancıllık, iyilik, hoşgörü gibi değerler ifade buluyor, Almanya'nın büyük gücünün tahrip yerine, kurtarmak için nasıl kullanılabileceğini gösteriyor‘ ifadelerine yer vermiştir.

Gençlere ve siyasetle ilgilenen herkese örnek olabilecek Merkel’in liderlik özelliklerini dört başlık altında kısaca özetleyebiliriz:

1) Kapsayıcı yaklaşımlar: Sıkı bir serbest piyasa taraftarı ve özgürlükçü olan Merkel aynı zamanda sendikal hakların büyük bir savunucusu ve iş verenler ile çalışanların eşit olarak görüldüğü bir sosyal düzenin kurulumunda büyük rol oynamıştır.
2) Fikir ve yön değiştirebilme: Belli konularda uzun süre sahip olduğu görüşleri yeni veriler ve argümanlar ışığında değiştirebilmesi, Merkel'in istikrarı ve iktidarı koruyabilmesinin bir başka nedenidir.
3) Kişisel tutkularını ve inançlarını kendine sakladı: Siyasi hayatı boyunca dini görüşlerini kendine saklamayı ve bu konuda başkalarına baskıcı veya buyurgan tavırlar içerisine girmemeyi tercih etti.
4) Mütevazı yaşam: Ketum tavırları ve mütevazı tarzını pek değiştirmedi. Sıradan bir apartman dairesinde kimyager olan ikinci eşi ile yaşayan, kendi alış verişini kendi yapan ve gerekirse tarifeli uçakla da seyahat eden bir dünya lideri oldu.

Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Özgün