İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi








 Şehirciliğin Gelişimi İçin “Kent Çalışmaları Ödülleri”


Zeytinburnu Belediyesi, kent yönetim sistemi içerisinde, daha kaliteli hizmet ve çözüm için akademik destek beklediği “Kent Çalışmaları Ödülleri” projesini hayata geçireceğini duyurmuştur. Bu projenin amacı, akademinin bilimsel bilgi birikiminden istifade ederek, daha iyi bir belediyecilik hizmeti geliştirmek olarak belirlenmiştir.



Zeytinburnu Belediyesi'nin çözüme odaklı kentsel politikaları geliştirmek için yola çıktığını belirttiği bu projede; bilim insanlarının akademik birikiminden, kuramsal ve uygulamalı araştırmalarının sonuçlarından yararlanmak, bu yönde bilgi üretimini maksimum düzeyde teşvik etmek hedeflenmiştir.  

Son başvuru tarihinin 31 Ağustos 2021 olarak belirlendiği proje kapsamında dört branşta ödül verilecektir. Şehirlerle ve şehircilikle ilgili bilgi üreten tüm araştırmacılar, makale, doktora tezi ve kitap çalışmalarıyla projeye katılabileceklerdir. Bu üç kategorinin yanı sıra bir de özel kategori bölümüyle gönderilen çalışmalar değerlendirmeye alınacaktır. Projeye gönderilen bilimsel eserleri değerlendirmek üzere alanında uzman ve saygın yedi profesör, jüri üyesi olarak görev yapacaktır. Tarih,coğrafya, sosyoloji, antropoloji, şehir planlama, mimarlık, iktisat gibi farklı disiplinlerden araştırmacı, akademisyen ve yazarların “Kent Çalışmaları Ödülleri”ne başvurması beklenmektedir.  
 
Günümüzde kentlerden bir takım beklentiler söz konusudur. Bu beklentiler; ekonomik ve sosyal kalkınma, bilgi ve teknolojiyi kullanan toplumlar için gerekli koşulların oluşturulması ve demokratik yönetimin bir kültür olarak yerleştirilmesi şeklinde sıralanabilir. Bu noktada kent yöneticilerine, geçmişe oranla daha büyük sorumluluk düşmektedir. Kent yönetimi üzerindeki sorumluluk, yönetişimci bir kent anlayışının benimsenmesini de gerekli kılmaktadır.
 
Yerel yönetişim, yerel siyaset ve yerel ekonomik kalkınma süreçlerinde rol oynayan ya da oynaması beklenen aktörler arasında üniversiteler de bulunmaktadır. Bu çerçevede araştırmacı, akademisyen ve yazarların, kısaca akademik camianın kent yönetimine katkısının çok fazla ve olumlu olacağı değerlendirilmektedir.