İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler








 Demokratlar, "İsyanı Kışkırtmak" Suçlamasıyla Trump'ın Görevden Alınması İçin Bir Taslak Sundu


Kongre’nin Demokrat üyeleri, "isyanı kışkırtmak" suçlamasıyla Trump hakkında görevden alma işlemleri başlatmak için bir karar tasarısı sundular. Başkan’ın açıklamalarının Washington'daki ayaklanmalara ve Kongre Binası baskınına yol açtığına inanıyorlar. ABD Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Parti Temsilcileri, ülkenin mevcut Başkanı Donald Trump'ı görevden alma prosedürünün başlatılmasına ilişkin bir karar tasarısı sundular. Belge CNN ve The Washington Post tarafından yayınlandı.


Tasarıda Demokratlar, Trump'ı "isyanı kışkırtmakla" suçladı. Görevdeki başkanın azledilmesini ve Başkanlık seçimlerinde tekrar aday olmasının yasaklanmasını talep ettiler.

Tasarıda, "O 'Trump' kasıtlı olarak Kongre Binası’nda kaçınılmaz bir kargaşaya yol açan ve bunu teşvik eden açıklamalar yaptı" ifadeleri yer alıyor.

Tasarı, Trump'ın 6 Ocak'ta Washington'daki kargaşa gününde gösterdiği davranışın "başkanlık seçim sonuçlarının onaylanmasını baltalamak ve engel teşkil etmek" yönündeki geçmiş çabalarıyla eşdeğer seviyede olduğunu belirtiyor. Bu tür eylemler arasında Demokratlar, Başkan Trump'ın Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger ile yaptığı konuşmayı ve eyalet yetkililerine yönelik olarak yarışı kazanmak için ihtiyaç duyduğu 11 bin oyu "bulma" çağrısını örnek gösteriyorlar.

The Washington Post tarafından bazı bölümleri yayınlanan konuşmada, Başkan seçimlerin kusurlu olduğunu yineleyerek bunu "cezayı gerektiren bir suç" olarak nitelendirdi. Trump, Raffensperger'in doğru oyları "bulmaması" durumunda yargılanacağını öne sürdü. Demokratlar ise onun bu sözlerini bir tehdit olarak görüyorlar: Başkan’ın bu şekilde Eyalet Sekreteri'ni baskı altında tuttuğuna inanıyorlar.

Daha önce, Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Jerry Nadler, Trump'ın derhal görevden alınmasını desteklediğini açıklamıştı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de başkanın azledilmesini istedi. Sözcü Pelosi'ye göre Amerika Birleşik Devletleri'nin iki seçeneği var: ya Başkan Yardımcısı Mike Pence Anayasa’nın 25. maddesini harekete geçirecek ve iktidarı devralacak ya da Kongre bir azil prosedürü başlatacak.

Trump'ın istifası için talepler, ABD Kongresi oturumunun yapıldığı gün gerçekleştirilen Washington'daki ayaklanmaların ardından geldi. 6 Ocak'ta Kongre'nin, Demokrat Joe Biden'ın ABD başkanlık seçimlerini kazandığını resmileştirecek olan Seçiciler Kurulu sonuçlarını onaylaması bekleniyordu. Ancak, Trump destekçileri Kongre Binası'ndaki oturumdan önce toplandı, polisle çatıştı ve ardından zor kullanarak binanın içine girdi. Güvenlik güçlerinin onları dışarı atması birkaç saat sürdü. Ayaklanma sürecinde beş kişi hayatını kaybetti.

Protestolar sırasında Biden, Trump'ı şiddeti kışkırtmakla suçladı. Başkan Trump ise destekçilerinin protestoları sırasında yaşanan şiddeti kınadı ve 20 Ocak'ta barışçıl bir görev devrinin sözünü verdi. Biden'ın göreve başlama töreni 20 Ocak'ta gerçekleştirilecek.
 
Kaynak: https://www.rbc.ru/politics/09/01/2021/5ff8e75a9a7947c70bb8ed35?from=from_main_9