Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg NATO Önceliklerini Açıkladı

Stoltenberg, 9 Mart 2021 tarihinde Stanford Üniversitesinin (Kaliforniya) çevrimiçi etkinliğine katıldı. Etkinlikte, NATO’nun önceliklerini ortaya koymakla beraber, eski NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller ile beraber NATO’nun adaptasyonu konusunu ele aldılar.

Stoltenberg öncelikle, Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin NATO’ya olan bağlılığındaki artışın önemini vurguladı ve 2021 yılında yapılacak olan NATO Zirvesindeki en önemli konunun, Avrupa ve NATO coğrafyasındaki caydırıcılık ve savunma yeteneğinin nasıl sağlamlaştırılacağının belirlenmesini hedefleyen 2030 NATO Gündemi olduğunu ifade etti. Daha sonra Stoltenberg, güvenlik gündeminin askeri tehditlerin ötesinde bir genişleme içerisinde olduğuna ve ekonomik ve siyasal alana doğru taştığına dikkat çekti. Ona göre, NATO bu nedenle esneklik, kritik altyapı – 5G telekomünikasyon ağları – ve NATO’nun teknolojik üstünlüğü konularına daha fazla yoğunlaşmalıdır.

Özellikle çarpıcı olan konu ise, çevrimiçi program boyunca Türkiye isminin 15 kez anılmış olması idi.