İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler








 Rusya Dışişleri Bakanlığı Dördüncü Avrupa Departmanı Direktörü Yuri Pilipson'un Röportajı


Rusya Dışişleri Bakanlığı Dördüncü Avrupa Departmanı Direktörü Yuri Pilipson "Russia Today"e röportaj verdi.


Bulgaristan ve Türkiye ile düzenli uçuşların yeniden başlamasından sonra Rus turistlerin bu ülkelere seyahati ne kadar artış gösterdi? Dışişleri Bakanlığı bu tür seyahatler için ne gibi önerilerde bulunuyor?
 
Bildiğiniz gibi Türkiye'de bu yılın Nisan ayında Covid-19 vaka sayılarında ciddi bir artış oldu. Bu bağlamda, Rusya Federasyonu Yeni Koronavirüs Enfeksiyonunun Yurt Dışından Taşınması ve Yayılmasının Önlenmesine Yönelik Operasyonel Birimi, ülkelerimiz arasındaki hava trafiğine geçici kısıtlamalar getirmeye karar verdi. Bu dönem için Türkiye’ye yönelik turistik ürünlerin satışı askıya alınmıştı.
 
Türk tarafının Haziran ayında sıhhi ve epidemiyolojik durumu normale döndürmek için aldığı aktif önlemler, Türkiye’ye uçuşların tekrar başlatılması konusunun tartışılmasını mümkün hale getirdi. 17-20 Haziran 2021'de, Rusya Sağlık Bakanlığı, Rospotrebnadzor ve Rosturizm komisyonlarından oluşan ve durumu yerinde analiz eden bir heyet Antalya'yı ziyaret etti. Teftiş sonuçlarının olumlu olması sebebiyle 22 Haziran'da ikili uçuşlara devam edilmesi kararı verildi. Turistlerimiz yine Türk kıyılarının misafirperver tatil beldelerini ziyaret etme fırsatı buldu. Türkiye'ye turist akışına ilişkin herhangi bir tahminden bahsetmek için henüz çok erken, ancak Ruslar arasında geleneksel olan yüksek ilginin bu yıl da devam ettiğini söyleyebiliriz.
 
Mevcut "Covid" döneminde, tüm yurt dışı seyahatler için yapılan ortak öneriler şunlardır: Mümkünse gidilecek olan ülkeye giriş kurallarını yakından takip edin, koronavirüse yakalanılması durumunda tıbbi bakım ihtiyacının karşılanabilmesi için sigorta yaptırın. Epidemiyolojik tablo olumsuz olmaya devam ediyor ve koronavirüse yakalanma olasılığı ne yazık ki göz ardı edilemez.
 
Özellikle ülkedeki koronavirüs Delta Plus varyantı ile enfekte olan vakaların kayıt altına alındığı raporlar dikkate alındığında, Türkiye'deki Rus turistlerin güvenliği nasıl sağlanıyor?

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçen yılın Haziran ayından bu yana, diğer ilgili birimlerle birlikte, sıhhi ve epidemiyolojik kriterlere uyulmasını öngören "Güvenli Turizm" programı kapsamında, ülkenin tatil bölgelerindeki otel ve tüm turizm işletmelerinin zorunlu sertifikasyonunu uygulamaya aldı. Bu kriterlere zorunlu maske kullanımı, sosyal mesafeye uyulması, otel doluluk kontrolü ve koronavirüs enfeksiyonuna karşı diğer tüm korunma önlemleri dahildir.
 
Yaz sezonu başlamadan önce, çoğu Antalya'da bulunan otellerin yanı sıra restoran ve kafelerin ve ayrıca turistlerin taşınmasında kullanılan araçların sertifikasyonları gerçekleştirildi. Türkiye'nin güney bölgelerindeki orman yangınlarıyla ilgili durumu göz önünde bulundurarak, potansiyel turistlerin seyahat etmeden önce, konaklama için seçtikleri yerlerdeki durumu yakından izlemelerini, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın ve yabancı misyonlarımızın ilgili internet sayfaları üzerindeki tavsiyelerini göz önünde bulundurmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz.
 
Türkiye'nin S-400'ün ikinci partisini ne zaman satın alması planlanıyor? Bu konudaki görüşmeler hangi aşamada?
 
Karşılıklı çıkarları ilgilendiren çeşitli konularda Rus-Türk ortaklığının devam eden gelişimini memnuniyetle karşılıyoruz. Askeri-teknik iş birliği bu konuda bir istisna değildir. Ortak projelerin hayata geçirilmesi kapsamında öncelikle S-400 Triumph hava savunma sisteminin ilk partisinin 2019 yılında Ankara'ya tedariki ülkelerimizin bu alandaki iş birliğini kapsamlı bir şekilde güçlendirmeye yönelik kararlılıklarını ortaya koymaktadır. Bunun için ciddi bir potansiyel görüyoruz. Açık dış baskıya rağmen savunma kabiliyetlerini sağlama konusundaki ulusal hedeflerine uygun hareket eden Türk ortaklarımızın tutumunu takdir ediyoruz. 
 
İkili askeri-teknik iş birliğinin daha da geliştirilmesi konusunda ilgili kurumlarımız temas halindedir. Bırakalım uzmanlar sakince çalışsın, bu konuda telaşa gerek yok.