İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler








 Seçim Mevzuatında Neler Değişiyor


Seçim mevzuatını Rusya Federasyonu Anayasası’nın yeni normlarına uygun hale getiren değişiklikler kabul edildi. Rus hukukunda nelerin değiştiğini size ayrıntılı olarak açıklayacağız.


Başkan adaylığı için yeni şartlar
 
En az 35 yaşında olan, Rusya'da en az 25 yıl kalıcı olarak ikamet eden, geçmişte ve günümüzde yabancı bir ülkede vatandaşlığı veya oturma izni olmayan Rusya Federasyonu vatandaşı, Rusya Devlet Başkanı seçilebilir. İstisnalar, yabancı bir devletin tamamının veya bir kısmının Rusya Federasyonu'na kabul edildiği durumlardır.
 
Bir kişi en fazla iki dönem için Başkan seçilebilir. Aynı zamanda, Rusya Federasyonu Anayasası’nda yapılan değişiklikler yürürlüğe girmeden önce Başkanlık görevini yürütenlere bu kısıtlama uygulanamaz.
 
Merkez Seçim Komisyonu başkan adaylığı için yeni şartlar
 
30 yaşına ulaşmış olan her Rusya Federasyonu vatandaşı, MSK Başkan Adayı olabilir.
 
Milletvekili adaylığı için yeni şartlar
 
Rusya Federasyonu Anayasası’nın yeni versiyonuna göre, Devlet Duması Milletvekili Adaylığı için şartlar güncellenmiştir. Artık bir kişinin Rusya Parlamentosu’na seçilebilmesi için Rusya Federasyonu'nda kalıcı olarak ikamet etmesi gerekmektedir.
 
Ayrıca, yasa, bir Rusya Federasyonu vatandaşının hangi durumlarda Devlet Duması Milletvekili seçilme hakkına sahip olamayacağı ile ilgili bir gerekçeler listesi sunmaktadır. Bir vatandaş bu belgede listelenmiş olan suçlardan biri hakkında seçim gününe kadar beraat etmediği veya mahkumiyetini tamamlamadığı takdirde aday olamayacaktır. Bu kısıtlama, adli sicil kaydının silindiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerli olacaktır.