İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler








 Trump, Twitter ve Facebook Tarafından Engellendi


Donald Trump, Birleşik Devletler Kongre binasına saldıran protestocuları destekler mahiyette bir tweet attıktan sonra Twitter ve Facebook tarafından engellendi.


Bir sosyal medya mesajında protestoculara ‘sizi seviyorum’ diyen Trump, seçimlerde hile olduğuna dair söylemlerini de tekrarladı.
Twitter ‘sivil hakların korunması’ bağlamında Trump’ın attığı 3 tweetin silinmesi gerektiğini belirtti.

Buna göre, eğer tweetler silinmezse, Başkan’ın hesabı sınırsız olarak dondurulacak.
Twitter şu bildirimi de yaptı: “Twitter kurallarının ihlali sonrasında Donald Trump’ın resmi hesabı dondurulacak”.
Buna göre Donald Trump’ın Twitter’daki günleri sayılı. Zira Donald Trump, Twitter kurallarına fazla önem vermemesiyle biliniyor.
Aynı zamanda, Facebook Donald Trump’ı 24 saatliğine yasakladı. Youtube ise videosunu sildi.
Facebook, “hesabı sildik çünkü mevcut şiddeti azaltmak bir yana dursun daha da tırmandırıcı bir duruma sebebiyet veriyor” şeklinde açıklamada bulundu.
Trump’ın destekçileri ABD hükümetini eleştirdi ve polisle çatıştılar, çatışmalar sonucunda 1 kadın hayatını kaybetti.
Oluşan şiddet eylemi Demokrat aday Joe Biden’ın seçim zaferiyle ilgili gerçekleştirilen kongre görüşmelerine de ara verilmesine sebep oldu.
Diğer taraftan, Temsilciler Meclisi’nde ve Senato’da, Cumhuriyetçiler, Kasım seçimlerindeki sonuçlara itiraz etmeye devam ediyorlar.
Şiddet olaylarının öncesinde, Başkan Trump, destekçilerine seçim sonuçlarının meşru olmadığını söylemişti.

Saatler sonrasında, şiddet Birleşik Devletler Kongre binasında tırmanırken, Trump video üzerinden iddialarını tekrarladı.
Protestoculara, “sizi seviyorum” diyen Trump, hükümet binasında polisle çatışan protestocuları “vatansever” olarak nitelendirdi.
Youtube videoyu sildiğini çünkü bunun seçim sonuçlarında hile olduğuna yönelik iddiaların yayılmasına neden olduğunu söyledi.
Twitter ise videoyu silmekten ziyade, retweet yapılmasının önüne engel koydu ve ilgili tweet’i her türlü beğeni ve yoruma kapattı. Daha sonra da tweetleri tümüyle sildi ve mevcut Başkan’a yasak koydu.

Twitter şu açıklamayı yaptı: “Şiddet riskini arttıran ve sivil politikalarımıza aykırı olan her türlü tweet’i yasaklıyoruz”.
Facebook ise, BBC’ye, hükümet binasında yaşanan her türlü şiddete dayalı protestonun yanlış olduğunu, Facebook üzerinden oluşabilecek, şiddete destek ve teşvik mahiyetinde her türlü girişimin yasaklandığını ve kuralları ihlal eden her türlü materyalin silineceğini belirtti.
Youtube’un ise, halihazırda, seçim hilesiyle ilgili her türlü yalan haberi silmeye yönelik bir uygulaması bulunuyor.
Diğer taraftan yapılan protesto yürüyüşleri, facebook grupları ve sayfaları tarafından çevrimiçi olarak organize edilmiş bulunuyor.
Bu durum da gösteriyor ki, Başkan Joe Biden’ı göreve geldiğinde, sosyal medya üzerindeki komplo teorileri ve radikal oluşumlarla mücadele etmek adına zor bir süreç bekliyor.
 
Kaynak: https://www.bbc.com/news/technology-55569604