İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Sosyoloji








 “Salgında Kadın Olmak” Araştırma Raporu Yayımlandı


COVID-19 salgınıyla birlikte kadınların yaşamış oldukları güçlüklere dikkat çekmek amacıyla yapılan "Salgında Kadın Olmak" araştırmasının raporu yayımlandı.


Salgında Kadın Olmak araştırmasının amacı, salgın öncesi ve sırasında kadınların sağlık, cinsel sağlık ve doğurganlık, ekonomik durum, ev içi emek ve bakım emeği, ev içinde cinsiyetlerinden dolayı yaşadıkları ayrımcılık ve olumsuz deneyimlerinin kapsamının, oranının, biçiminin ve sıklığının değişip değişmediğini, değiştiyse ne yönde ve ne oranda değiştiğini bulgulamak ve kadınların salgın süresince yaşadıkları olumsuz deneyimlerle nasıl baş ettiklerini öğrenmektir.

Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye’nin 81 ilinde yaşayan 1201 kadın oluşturmaktadır. 1201 kadınla telefon üzerinden yapılan görüşmeler sonucunda toplanan verilerde; genel sağlık, cinsel sağlık ve doğurganlık sağlığı gibi alt temaların yer aldığı sağlık teması, ekonomik durum, bakım emeği ve şiddet temasına yer verilmiştir. Bu temalar altında COVID-19 Salgını öncesi ve sonrası Türkiye’de yaşayan 1201 kadının gözünden değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler ışığında, kadınların yaşanan güçlüklerle baş etme stratejilerine de yer verildiği görülmektedir.

Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, kadınların COVID-19 sürecinde en çok sağlık hizmetlerine erişim noktasında sorunlar yaşadıkları görülmekte,  yoksulluk, ev içi emeğinin değersizliği, aile içi şiddetin gözle görülür şekilde artışı dikkat çekmektedir. Bunun yanında, araştırma sonuçları incelendiğinde, salgın sürecinde kadınların %73’ünün ekonomik sorun yaşadığı görülürken, %73’ünün ise şiddetin en az birine mutlaka maruz kaldığı anlaşılmaktadır.

Araştırma raporuna ulaşmak için tıklayınız.