İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Sosyoloji








 Flört Şiddetinin Sosyolojik Bağlamları Üzerine Bir Söyleşi Etkinliği


İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümü 24.12.2021'de 14.00-16.00 arasında "Flört Şiddetinin Sosyolojik Bağlamları Üzerine Bir Söyleşi" etkinliği düzenlemiştir.


Etkinlik, İstanbul Gedik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Ece Erbuğ'un katılımıyla yüz yüze ve online olarak öğrencilerimizin yoğun ilgisiyle gerçekleştirilmiştir. 

Etkinlikte ilk olarak fört şiddetinin ne olduğu üzerine açıklamalarda bulunan Erbuğ, toplumsal cinsiyet üzerinden toplumsallaşma konusuna değinerek toplumsal kabullerimizin aksine aşkın ne olduğunu detaylı olarak ifade etmiştir. Ayrıca Fransız sosyolog P. Bourdieu'nun Eril Tahakküm kitabında geçen "Cinsel becerinin ötesinde savaşma ve şiddet uygulama becerisi gibi algılanan erkeklik, her şeyden önce bir görevdir. Kadın için şeref, negatif olarak tanımlanır... Zira kadının erdemi sırasıyla bekaret ve sadakatten ibarettir." sözüne atıfta bulunan hocamız, toplumumuzda erkekliğin savaşma ve şiddet uygulama becerisi üzerinden tanımlandığı, kadının erdeminin ise bekaret ve sadakat üzerinden ele alındığını ifade etmiş, buna dayanarak şiddetin ise ağırlıklı olarak erkek tarafından kadına yöneltildiğini ve erkeğin kadın üzerinde tahakküm kurmaya çalıştığına işaret etmiştir. Etkinlik, toksik bir ilişkinin ne olduğu,bu durumdan nasıl kaçınılması gerektiği, güvenli ilişkinin nasıl sağlanacağına dair gündelik hayat üzerinden örneklerle devam etmiştir.

Etkinliğimiz Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kamil Kaya'nın Dr. Öğr Üyesi Ece Erbuğ'a plaket takdimiyle sonlandırılmıştır.

Davetimizi kırmayarak etkinliğimize katılan Dr. Öğr. Üyesi Ece Erbuğ hocamıza teşekkür ederiz. 

Sosyoloji Bölümü Etkinlik-Foto