SOSYOLOJİ

30.05.2018 Çar 12:15
Sosyoloji Bölüm Başkanı Fatma Beğlü Dikeçligil
Değerli Öğrenciler,

Öncelikle sizleri en kalbi duygularımla selamlıyor, İstanbul Gelişim Üniversitesi ile attığınız değişim ve gelişim adımının hayatınızın her alanında size ışık tutmasını diliyorum. Her yıl sizleri uluslararasılaşma standartlarına uygun bireyler olarak mezun ederken yaşadığımız hüznün yerini, okulumuza katılan birbirinden özel yeni öğrencilerle, heyecana bırakmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yaşadığımız bu mutluluğu, 2013 yılında başladığımız uluslararası, yenilikçi, sürdürülebilir ve girişimci eğitim-öğretim faaliyetlerini bugün ara vermeden, aynı kararlılıkla başarı ile sürdüğümüz için de taçlandırıyoruz.

Sevgili öğrenciler, kısaca toplum bilimi olarak özetlenebilen, ülkemizde Ziya Gökalp’in kurucusu olduğu Sosyoloji, insanı tanımanın, toplum ve insanın etkileşimini anlamanın ve üzerinde çalışmanın bir bilim dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsan topluluklarının yaşayışını, davranışlarını, yaşayış kanunlarını inceleyen bilim dalı sosyoloji, en önemli bilim dallarından biri olarak yerini alır. Hayatı anlamanın, toplumun sorunlarını çözmenin, daha iyi bir toplum ve gelecek için çözüm üretmenin sosyolojiyi bilmekten geçtiği günümüzde, ne kadar doğru bir bölümü seçtiğinizden bir kez daha emin olmanızı isterim. Çünkü sosyoloji, yalnızca toplumu incelemekle kalmıyor, aynı zamanda toplumun sorunlarına ortak olup, çözümler üreterek  topluma adeta nefes oluyor. Bugün içerisinde bulunduğumuz coğrafyanın geçirdiği zor zamanlar, yaşanan krizler, kaoslar sosyolojinin alanına girerek, yoksulluk, işsizlik, savaş gibi durumlar sosyoloji ile yeniden araştırılıp, inceleniyor. Bu nedenle oldukça geniş çalışma alanına sahip olan sosyoloji, yararlandığı psikoloji, tarih, coğrafya gibi bilim dalları ile çalışma alanlarını daha da genişletiyor. Sosyoloji Bölümü de tüm bu geniş perspektifi barındıran bir eğitim modeliyle öğrencilerimizi kabul ediyor.

Sosyal morfoloji ve sosyal fizyoloji olarak ikiye ayrılan ve kendine özgü disiplini ve felsefesi olan sosyolojiyi, İstanbul Gelişim Üniversitesi çatısı altında dört yıllık lisans programı olan Sosyoloji Bölümü eğitiminiz süresince derinlemesine irdeleyerek öğreneceksiniz. Her biri sosyolojide ve diğer yan dallarda uzman olan profesyonel akademik kadromuz, bir çok bilim dalı ile karşılaştırmalı olarak sosyolojinin önemini ve bilgisini ortaya koyacaklar. Edindiğiniz bilgi ve becerilerle teorik bilginizi önemli çalışmalarda uygulama fırsatı bulacaksınız. Bu çalışmalarda kimi zaman Darwinci ekolü, kimi zaman bilimsel sosyoloji ekolü ile toplumun yapısına farklı yollarla ışık tutacak, fikir ayrılığı yaşayacak, kimi zamanda aynı görüşler üzerinde birleşerek sosyoloji üzerine başarılı çalışmalar yürüteceksiniz. Fakat hangi yolu denerseniz deneyin, Sosyoloji Bölümü öğrencisi olmanın tadını doyasıya çıkaracak, mezun olduğunuz uzman birer sosyolog olarak kariyer hayatınıza farkındalık yaratarak devam edeceksiniz. Bizlerse tüm eğitim-öğretim süreçlerinde sizlerle birlikte olmanın verdiği heyecan ve mutluluktan besleniyor olacak,  başarılarınızın arkasından gururla bakacağız.

Prof.Dr. Fatma Beğlü Dikeçligil
Sosyoloji Bölümü