İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Turizm Rehberliği








 2022 Yılı Turizm Trendleri


Profesyonel Turist Rehberi ve Seyahat Yazarı Şerif Yenen, 2022 yılı için yeni turizm trendleri hakkında tahminlerde bulundu. Yeni yılın kültürel, iş seyahati ve toplantılarla buluşma yılı olacağı ön görülüyor.


Covid-19 salgınının getirdiği iki yıla yakın kısıtlamalardan sonra, insanların seyahat tutkularının arttığını ifade eden Yenen, uzun süreden beri birbirini görmeyenlerin de artık daha fazla birlikte olmanın yollarını arayacağını; 2022 yılının hem kültürel gezi, hem iş seyahati, hem de küçüklü büyüklü toplantılarla buluşma yılı olacağını belirtti. Bu yükselen seyahat iştahının yönünün yakın mı, yoksa uzak destinasyonlara mı olacağını ise şimdiden kestirmenin güç olduğunu ekledi.

Şerif Yenen, pandemi nedeniyle genel olarak hayata bakış açımızın yeniden şekillendiği bir dönemden geçtiğimizi belirterek; doğaya ve doğal güzelliklere, çevreye, tarihi ve kültürel farklılıklara duyarlılığımızın hızla arttığını, bunun yansımalarını seyahat alanında görmenin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Bunun yanında, pandemiyle hayatımıza giren sanal turların, 2022 ve sonrasında turizmin bir parçası olmaya devam edeceğini öngören Yenen, sanal turlarla oturduğu yerden uzak diyarları keşfetmenin tadını alanların, bundan vazgeçmeyeceğine ve beklentilerin artarak çeşitleneceğine dikkat çekti.

Kısıtlamaların gevşemesiyle özellikle iç turizmdeki hareketliliğin arttığı ve yeni yılda bu ivmenin daha da yükseleceği, özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin kültür turlarında ilgi odağı olmaya devam edeceğini ifade etti. Gerek yurtiçi gerek yurtdışı eyahatlerde, insanların büyük çoğunluğunun bu seyahatlerini internetten araştırarak planladıklarını belirten Yenen, kulaktan kulağa tavsiye, seyahat siteleri ve sosyal medya fenomenlerinin seyahate yönelik karar vermede etkili olduğunun altını çizdi.

Turizm sektörünün, salgın sonrası yeni dönemde mevcut ve potansiyel müşterilerinin dikkatini cezbetmek için farklı uygulamalar ve programlar geliştirmeleri gerektiğini belirten Şerif Yenen, turizmde artık hiçbir şeyin tek yönlü olmadığını, örneğin otellerin artık sadece konaklama hizmeti vermeyeceğini; müze, sanat, gastronomi, müzik ve yerel etkileşim ağırlıklı deneyimleri misafirlerine sunacaklarını vurguladı.
 
Son olarak 2022 yılının beraberinde gelebilecek bazı olumsuzlukların başında özellikle uçak bileti fiyatlarının artacağını belirten Şerif Yenen, pandemi boyunca turizmde yaşanan ciddi işgücü kaybının neticesi olarak hizmet kalitesine yönelik sorunların da yaşanabileceğini ve bu bağlamda gezginlerin beklentilerini düşük tutması gerektiğini ifade etti.