İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Uluslararası Ticaret ve Finansman








 Dünya Bankası “stagflasyon riski” konusunda uyardı




Dünya Bankası'nın en son yayımlanan Küresel Ekonomik Beklentiler raporunda, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve COVID-19 pandemisinin verdiği zararla birlikte uzun süreli zayıf bir büyüme ve yüksek enflasyon dönemine dönüşebilecek olan küresel resesyona dikkat çekildi.


Dünya Bankası Başkanı David Malpass, "Ukrayna savaşı, Çin'de koronavirüs nedeniyle uygulanan kısıtlamalar, arz-talep zincirindeki aksaklıklar, yüksek enflasyon ve düşük büyüme oranları ekonomilere darbe indiriyor. Dünyanın büyük bölümünde söz konusu olan zayıf yatırımlar nedeniyle muhtemelen önümüzdeki 10 yıl boyunca düşük büyüme oranları görmeyi sürdüreceğiz. Birçok ülkede enflasyon rekor seviyelerdeyken ve arz artışının da yavaş olması beklenirken enflasyonun uzun süre yüksek kalma riski var" şeklinde açıklamada bulundu. Avrupa ve Asya'nın doğusundaki az gelişmiş ülkelerin büyük bir resesyonla karşı karşıya olduklarını, stagflasyon riskinin de arttığını ifade etti.

Aynı zamanda dünya genelinde enerji ve gıda fiyatları da ciddi oranda artıyor. Dünya Bankası, petrol fiyatlarının bu yıl %42 artmasını bekliyor. Raporda, mevcut yükselen fiyatlar 1970'lerin petrol şoklarıyla karşılaştırıldığında, küresel ekonomide ortaya çıkabilecek ek olumsuz şokların, 1970'leri anımsatan bir stagflasyon dönemi yaşama olasılığını artıracağı belirtildi.

Dünya Bankası, büyüme beklentilerini de düşürerek bu yıl %2,9 büyüme öngördü. Ocak ayında, 2022 için büyüme %4,1 öngörülmüştü. David Malpass, "Küresel bir resesyon riski bertaraf edilse bile büyük arz artışları sağlanmadığı müddetçe yüksek enflasyon ve düşük büyüme oranları birkaç yıl daha devam edebilir" uyarısında bulundu.

Haberin detayları için tıklayınız.