İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik








 Esnek Yönetici Kimdir?


Uluslararası işletmeler; çalışma, yaşam ve seyahat konularında esnek yöneticilere ihtiyaç duymaktadır. Esnek, bilgi birikimi iyi düzeyde, kültürel farkındalığı yüksek, hızlı adapte olabilen ve anlayış sahibi yöneticiler iş dünyasında bir adım öne çıkabilmektedir


Bu yöneticiler diğer kültürlerden kişiler ile toplantı yaparken işletmelerini en iyi şekilde temsil etmek ve başarılı olabilmek adına bazı konuları dikkate almalıdırlar.

Örneğin, tanışmalarda fazla yakınlıktan kaçınmak, hitaplarda "doktor" ve "bey" gibi unvanları kullanmak önemlidir. İlk isim kullanmaya sadece izin verildiğinde başlanmalı ve başlarda isimlerin kısaltmalarını kullanmamaya özen gösterilmelidir. Kültür, iki kişi arasındaki uygun mesafeyi belirlemektedir. Latin Amerika'da insanlar arasındaki yakınlık fazladır ve erkek erkeğe kucaklaşma yaygındır. Benzer şekilde Orta Doğu ülkeleri de yakınlığı önemli olarak görmektedirler. Ancak Uzak Doğu ülkelerinde fazla yakınlık tercih edilmemektedir. Sizin âdetleriniz karşı tarafın dinî değerleri ile uyuşmayabilir. Bu yüzden durumların farklı dinlerde nasıl algılandığı bilinmelidir. Bazı toplumlarda kişisel kartvizitler önemlidir.

Örneğin Asya'da kartvizit, bireyin bir uzantısı gibi kabul edilir. Japonya'da toplantıda iseniz iş kartlarını hızlı bir şekilde cüzdanınıza veya çantanıza atmamalı, tüm toplantı boyunca masada bırakmalısınız. Mizahı dikkatli kullanmak gerekir; çünkü karşı kültürde çevirisi genellikle aynı anlama gelmeyebilir. Kendi kültürümüzdeki kelime oyunlarına ve olaylara dayanan esprilerden kaçınmak önemlidir. Toplantılarda çok rahat bir şekilde oturmak ya da kaskatı durmak negatif bir ortam oluşturabilir. İnsanların gözünün içine bakmaktan kaçınmak güvenilmez olarak algılanabilir ancak meydan okuyacak şekilde ve yoğunlukta bakmak da kötü izlenim bırakabilir. Bu gibi beden dili kullanımlarına özen gösterilmelidir.

Uluslararası işletmeleri temsil eden yöneticilerin dikkat etmesi gereken bunlar gibi birçok unsur olabilir. Bu yüzden uluslararası işletmecilik faaliyetlerinde esnek ve kültürel farklılıkların bilincinde bir yönetici olmak önemlidir.

Arş. Gör. Çağlar KARAKURT
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü