İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik








 Geleceğin Mesleği "Alternatif Enerji Danışmanlığı"


Türkiye’de ve Dünya’da enerji tüketiminin çok büyük bir kısmı, yenilenemez enerji kaynaklarından karşılanmaktadır. Ortalama bir rakam verilecek olursa, Dünya ve Türkiye genelinde kullanılan enerjinin %85’ininden fazlası yenilenemeyen kaynaklardan elde edilmektedir.


Ancak, iklim krizleri, çevre tahribatı, küresel ısınma ve fosil yakıtların azalması gibi sebepler, yenilenebilir enerjiyi önemli bir noktaya taşımış ve kullanımın artmasında itici bir güç olmuştur. Bu sebeple, son yıllarda Türkiye’de de yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimi ve kullanımı önem kazanmıştır. Dünya Bankası verilerine göre ülkemizde yenilenebilir enerjinin toplam enerji kullanımı içerisindeki payı %13 civarındadır. Yenilenebilir enerji kaynakları, rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi, jeotermal enerji ve dalga enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarını işaret etmektedir.

Alternatif enerji kaynaklarının üretilmesi, kullanılması ve dağıtılması aşamalarında fazlasıyla eksiklikler bulunmaktadır. Çok yakın gelecekte şirketler, devlet kurumları, evler ve diğer sosyal alanlar için enerji ihtiyacının büyük bir kısmının yenilenebilir enerji ile karşılanabilir olmasının gerekliliği hayati bir boyuta taşınacaktır. İşte tam burada alternatif enerji danışmanlığı devreye girmektedir.

Günümüzde popülerliği gitgide artan ve yakın geleceğin en gözde mesleklerinden biri olacak olan “Alternatif Enerji Danışmanlığı” nedir ve “Alternatif Enerji Danışmanı” ne yapar?

Alternatif Enerji Danışmanlığı, müşterilerinin enerji kullanımını iyileştirmek, en uygun enerjiyi önermek ve bunu yaparken maliyetleri kontrol etmek için verilen danışmanlık hizmetidir. Enerji danışmanı öncelikle çevresel etki değerlendirmeleri yapar, karbon ayak izlerini azaltıcı politikalar önerir. Verimsizce kullanılan enerji israfını belirler, enerji kullanımını minimize etmek için alternatif çözümler sunar. Hem çevre tahribatını önler, hem maliyetleri düşürür. Tüm bu çözüm önerileri ve politikaları sunduktan sonra müşterisi ile düzenli iletişim kurar. Bahsi geçen tüm bu görev ve sorumluluklar analitik düşünme becerisi, çözüm odaklılık ve iyi bir iletişim becerisi gerektirir. Bu özelliklerin yanı sıra, ilgili alanda lisans mezuniyeti ya da geçerli bir enerji denetçisi sertifikası, isteyen herkese geleceğin en gözde mesleklerinden birinin kapısını açmaktadır.
 
Arş. Gör. Merve Tosun

Kaynakça

Dünya Bankası : World Bank, Sustainable Energy for All ( SE4ALL ) database from the SE4ALL Global Tracking Framework led jointly by the World Bank, International Energy Agency, and the Energy Sector Management Assistance Program
https://www.evergladesuniversity.edu/blog/how-can-i-become-a-renewable-energy-consultant/