İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik








 Paris Anlaşması’nın Bir Sonucu: ‘’2021’de Kömür Yok Raporu’’


E3G’nin No New Coal by 2021 raporunda, Paris Anlaşması’nın imzalandığı 2015 yılından bu yana planlama sürecindeki kömür projelerinde yüzde %76 oranında bir azalma olduğu ortaya konulmuştur.


Raporu özetlemiz gerekirse, planlanan kömürlü termik santral kapasitesinde görülen %76’lık azalma, yeni kömürlü santral inşaatlarının sonunun geldiğini gösteriyor. Dünya üzerinde yapımı planlanan kömürlü santralların %55’i sadece Çin’de, sonrasında sırasıyla Hindistan, Vietnam, Endonezya, Türkiye ve Bangladeş geliyor.

31 ülke ise bu ülkelerden geriye kalan çok düşük yoğunluktaki projelere ev sahipliği yapıyor. 16 ülke ise son kalan bir proje dışında artık hiçbir kömür yakıtlı bir projeye sahip olmayacak diyebiliriz.

Çin gibi dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ve en kalabalık diye nitelendirebileceğimiz ülkeleri bile elini taşın altına koymak için adımlar atıyor daha doğrusu buna zorlanıyor denilebilir. Bu baskılar sonucunda, Çin Doğu Asya’daki komşuları Japonya ve Güney Kore’yi takip ederek denizaşırı kömür santralı inşa etmeyeceğini açıkladı. OECD ülkeleri içerisinde ise hala en yüksek kömür santrali projesine sahip olan ülke Türkiye. Projeler iptal edilse de Türkiye’nin kömürlü santral inşaatlarını iptal etmek gibi bir planı şimdilik yok denilebilir. Ülkeler kömürü yakıt olarak tüketmeyi bıraktıkça elektrik sektörünün yapısal değişimi hızlanıyor ve iklim değişikliğine büyük oranda neden olan bu etken ortadan yavaş yavaş kalkıyor. Bu yapısal değişim, Türkiye, Hindistan, Bangledeş ve Çin gibi ülkelerde zaman alacak gibi gözüküyor.

Rapor için tıklayınız.

Kaynakça
https://www.e3g.org/publications/no-new-coal/
https://www.iklimhaber.org/abd-ve-cinden-onemli-iklim-taahhutleri/
https://www.iklimhaber.org/yeni-calisma-paris-anlasmasiyla-beraber-cogu-komurlu-termik-santral-projesinin-ustu-cizildi/

Arş. Gör. Merve Tosun