İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik








 Yöneticinin Toplantı Yönetim Rehberi


Esneklik sadece işletmelere ait bir özellik değil aynı zamanda çalışanların da sahip olması beklenen bir özelliktir. Büyük çok uluslu işletmeler; çalışma, yaşama ve seyahat konularında esnek yöneticilere ihtiyaç duymaktadır. Esnek, bilgi birikimi iyi düzeyde, kültürel farkındalığı yüksek, hızlı adapte olabilen ve anlayış sahibi yöneticiler iş dünyasında bir adım öne çıkabilmektedir. Aşağıda, bir yöneticinin diğer kültürlerden kişiler ile toplantı yaparken dikkate alması gereken birkaç konuya yer verilmiştir:


Tanışma Tanışmalarda fazla yakınlıktan kaçınmak, hitaplarda "doktor" ve "bey" gibi unvanları kullanmak önemlidir. İlk isim kullanmaya sadece izin verildiğinde başlanmalı ve başlarda isimlerin kısaltmalarını (örneğin, Catherine yerine Cathy) kullanmamaya özen gösterilmesi önemli olarak görülmektedir.

Kişisel Mesafe Kültür iki kişi arasındaki uygun mesafeyi belirlemektedir. Latin Amerika'da insanlar arasındaki yakınlık fazladır ve erkek erkeğe kucaklaşma yaygındır. Benzer şekilde Orta Doğu ülkeleri de yakınlığı önemli olarak görmektedirler. Ancak Uzak Doğu ülkelerinde fazla yakınlık tercih edilmeyebilmektedir.

Dinî Değerler Sizin âdetleriniz karşı tarafın dinî değerleri ile uymayabilir; bu konuda dikkatli davranmak önemlidir. Örneğin ABD eski Dışişleri Bakanı Madeline Albright, dindar İsrail ve Filistin liderlerini yanaklarından öpmüş, bu davranışı ile sık sık gündeme gelmiştir. Bu yüzden durumların farklı dinlerde nasıl algılanacağı bilinmelidir.

Kartvizitler Asya'da, kartvizit bireyin bir uzantısı gibi kabul edilir. Japonya'da iş kartları genellikle iki el uzatılmış şekilde eğilerek selam verirken değiştirilir ve yazılı yüzü alıcıya bakar. Kartları hızlı bir şekilde cüzdanınıza veya çantanıza atmamalı, tüm toplantı boyunca masada bırakmalısınız. Bu gibi bazı toplumlarda kişisel kartvizitler önem arz edebilir.

Mizah Mizahı dikkatli kullanmak gerekir çünkü karşı kültürde çevirisi genellikle aynı anlama gelmeyebilir. Yerel halkın çok az bilebileceği ya da hiçbir bilgiye sahip olmayacağı, ülkenizdeki kelime oyunlarına ve olaylara dayanan esprilerden kaçınmak önemlidir.

Beden Dili Toplantılarda çok rahat bir şekilde oturmak ya da kaskatı durmak negatif bir ortam oluşturabilir. İnsanların gözünün içerisine bakmaktan kaçınmak güvenilmez olarak algılanabilir ancak meydan okuyacak şekilde ve yoğunlukta da bakmak kötü izlenim bırakabilir. Bu gibi beden dili kullanımlarına özen gösterilmelidir.
Uluslararası işletmeleri temsil eden yöneticilerin dikkat etmesi gereken birçok unsur olabilir. Yukarıdakiler sadece bunlardan birkaçını oluşturmaktadır. Bu yüzden uluslararası işletmecilik faaliyetlerinde başarılı olmak adına öncelikle esnek bir yönetici olmak aynı zamanda da kültürel farklılıkların bilincinde olmak önemlidir.
 
Kaynak:
John J. Wild, K. L. (2017). Uluslararası İşletmecilik: Küreselleşmenin Zorlukları (8.Baskıdan Çeviri). (Çev. Arı G.S.). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
 
Çağlar KARAKURT
Araştırma Görevlisi 
İstanbul Gelişim Üniversitesi
İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi 
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü