İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Yeni Medya ve İletişim








 Etkili İletişim İçin Beden Dilinin Önemi


Kişilerarası iletişimin en önemli unsurlarından olan beden dilinin doğru ve etkili bir şekilde kullanılması etkili iletişim açısından çok büyük bir önem taşımaktadır.


İletişim, birbirinin farkında olan en az iki kişi arasında gerçekleşen anlamlı algılar bütünüdür. İletişimde amaç anlaşılmaktır. İletişim bir süreçtir ve kaçınılmazdır. Her gün insanlarla çeşitli şekillerde bir arada oluruz ve kendimizi çeşitli şekillerde ifade etmeye çalışırız. Etkili bir iletişim kurabilmek için dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır. Üzerinde duracağımız konu etkili iletişim ve beden dili arasındaki ilişkidir.

Beden dili, iletişim kurarken kullandığımız fiziksel davranışlarla kendini gösteren sözsüz sinyallere verilen addır. Konuşma şekli, giyim, el kol hareketleri, mimikler kendimizi ifade etme sürecinde çok etkilidir. Bunların dışında yüz ifadeleri, ses tonu, duruş, dokunma, göz kontağı ve mesafe gibi unsurlar da bu sözsüz iletişimin birer parçasıdır. Birine nasıl olduğunu sorduğunuzda iyi olduğu cevabını vermis olsa bile yüz ifadesinden mutsuz olduğunu anlayabiliriz. Aynı şekilde ses tonu öfkeli olduğunu ele verebilir ya da rahatlıkla göz teması kurması özgüvenli olduğunu gösterebilir.

Beden dilimiz, bizim, karşımızdaki kişi ya da kişilere anlatmak istediklerimizi büyük ölçüde aktaran bir faktördür. En etkin iletişim ses tonunun ve beden dilinin doğru kullanılmasıyla ortaya çıkar. Düşünün ki bizimle konuşan bir insan, beden dilini etkili bir şekilde kullanmıyor ve tekdüze bir ses tonuyla konuşuyor. Bu kişi anlatmak istediklerini –anlatılanlar ne kadar heyecan verici olursa olsun- karşısındakilere aktaramaz ya da dinleyiciler zoraki bir biçimde dinlerler, dikkatleri dağılır. İletişimi en yüksek ve güçlü düzeye çıkarmak için kullanılacak basamaklardan biri, beden dilini etkili bir biçimde kullanmayı öğrenmektir.

Duygularımızı beden dilimizle ifade ederiz. İletişimde duygu ne kadar güçlüyse o kadar etkili bir dinleme ve öğrenme sağlanır. Beden dilini etkili kullanan bir insan, anlatmak istediklerinin duygusunu yansıtır. Beden dilini aktif bir şekilde ve doğru kullanan, ses tonunu konuşmanın akışına göre değiştirerek anlatmak istediklerinin duygusunu bize veren birinin konuşmasını ele alalım. Bu insan bizi heyecanlandırarak, duygularımıza dokunarak dinleme, anlama isteğimizi olumlu yönde etkileyecektir. Merak etmemizi sağlayacaktır ve dikkatimizi canlı tutacaktır.

Büyük liderlerin hepsi beden dilini iyi kullanan insanlardır ve konuşmaları esnasında kitlelere kendilerini dinletmeyi başarırlar. Ellerini kullanarak konularına hakimiyetlerini bize gösterirlerken yüz ifadeleriyle konuyla ilgili duygularını ifade eder, bizim de onların duygularına katılmamızı, hissetmemizi sağlarlar. Konuşma esnasındaki beden hareketleri ve oturma şekilleriyle kendilerine olan güvenlerini, bize yansıtarak kişisel imajlarını güçlendirirler. İnsanlar üzerindeki olumlu imaj etkisini artırmak için beden dilinin mutlaka ve etkili bir biçimde kullanılması gerekir.