İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Yönetim Bilişim Sistemleri








 Büyük Veri Pazarı


Büyük veri hizmetlerine yapılan harcamalarla ölçülen büyük veriyi en çok kullanan sektörler bankacılık, üretim ve profesyonel hizmetler sunan sektörlerdir. Büyük veri pazarı günümüzde (2017'de 31,93 milyar dolar) hızla genişlemeye hazırlanmaktadır.


Arz tarafında, büyüme temelde internet kullanımının artması, bulut hizmetleri ve çözümlerinin benimsenmesi ve veri miktarı ile mobil cihaz ve uygulama sayısındaki artıştan kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, vasıflı işçi eksikliği, büyük veri pazarının büyümesini engelleyen faktörler arasındadır.

Talep tarafında büyüme, temel olarak finans sektörünün risk yönetimi ve müşteri hizmetleri için artan büyük veri gereksiniminden ve çeşitli sektörlerden gerçek zamanlı analitiklere olan ihtiyacın artmasından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, büyük verilerin faydalarının yanı sıra gizlilik ve güvenlik endişeleri konusunda farkındalık eksikliği, pazarın büyümesini engellemektedir.

Büyük veri sistemlerinin fiyatları amaca bağlı olarak değişmektedir. Örneğin, veri ambarları inşa etmek ve bakımını yapmak, terabayt (TB) başına yıllık 19.000 ABD Doları ile 25.000 ABD Doları arasında bir maliyete sahip olabilir; bu, 40 TB bilgi içeren bir veri ambarı (birçok büyük işletme için ortalama bir depo), 22.000 $ bakım masrafı ile yaklaşık 880.000 ABD Doları tutarında bir yıllık bütçe gerektirdiği anlamına gelir.