İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Yönetim Bilişim Sistemleri








 DRONE TEKNOLOJİSİ


Drone, uzaktan kontrol edilebilen bir tür uçak teknolojisi olup insansız hava aracı anlamına gelmektedir. Drone’lar ilk başlarda gözlem ve savunma için kullanılmasına rağmen bir süre sonra saldırı amaçlı kullanılması insanlar tarafından savaş ve çatışma ile özdeşleşmesine sebebiyet vermiştir. Günümüzde ise savaştan çok günlük alanlardaki kullanımlara da adapte edilmeye çalışılmaktadır. Örneğin bugün birçok ülkede Drone’lar zor ve tehlikeli görevlerde tercih edilse de aynı zamanda yangın söndürmek, gözlem, güvenlik amaçlı da kullanılmaktadır. Drone’lar aynı zamanda Ar-Ge, Kargo ve taşımacılık gibi alanlarda da kullanılmaktadır.



Amerika Birleşik Devletleri drone araştırmasına yön veren ülkedir. 1996-2018 döneminde, en çok Amerika Birleşik Devletleri (2.440), Çin (1.279) ve Birleşik Krallık'tan (631) Drone’larla ilgili 10.979 yayın bulunmaktadır. En önemli üyeler Çin Bilimler Akademisi (128 / Çin), Xidian Üniversitesi (103 / Çin) ve Ulusal Savunma Teknolojisi Üniversitesi (102 / Çin)’dir. Aynı dönemde, ABD (2.995), Kore Cumhuriyeti (2.068) ve Fransa (1.481) tarafından 10.897 patent başvurusu yapılmıştır. En büyük patent sahipleri; Parrot (325 / Fransa), Qualcomm (280 / ABD) ve SZ DJI Technology (242 / Çin)’dir.
Genellikle en iyi ticari drone üreticileri olarak anılan şirketler 3D Robotics (Amerika Birleşik Devletleri), DJI Innovations (Çin), Parrot (Fransa) ve Yuneec (Çin) ve askeri dronlar için Boeing (Amerika Birleşik Devletleri), Lockheed Martin (Birleşik Eyaletler) ve Northrop Grumman Corporation (Amerika Birleşik Devletleri)’dır.