İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Yönetim Bilişim Sistemleri








 Kişisel Verilerin İşlenmesine ve Gizliliğine Yönelik Yeni Düzenleme


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Gizliliğin Korunmasına İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.



6 ay sonra yürürlüğe girecek olan ilgili yönetmelikte verilerin doğru ve güncel olması, işlendikleri amaçla sınırlı ve ilişkili olması, ilgili amaç için gerekli süre kadar elde tutulması gibi koşullar yer alacak. Ayrıca trafik ve konum bilgilerinin milli güvenlik gerekçesiyle kesinlikle yurt dışına çıkarılmaması da bu koşullar arasında yer alıyor.

İşletmeciler, müşterilerine ait kişisel verilerin ve sunulan hizmetlerin güvenliğini sağlamak amacıyla Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak gerekli her türlü teknik ve idari tedbirleri alacak. Kişisel verilere sadece yetkili kişiler tarafından erişilebilmesi, işlem kayıtlarının amaca uygun bir şekilde 2 yıl saklanması gibi sorumlulukların işletmeciler tarafından yerine getirilmesi beklenecek.

İşletmeciler, sundukları hizmetlerin güvenliğini tehdit eden riskli bir durumla karşılaşmaları durumunda, riskin kapsamı ve nasıl giderileceği hususunda kullanıcıları en kısa sürede bilgilendirecek.

Yönetmelikte yer alan bu yükümlülükleri yerine getirmeyen işletmecilere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İdari Yaptırımlar Yönetmeliği hükümleri uygulanacak.