İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi - iisbf@gelisim.edu.tr

Yönetim Bilişim Sistemleri








 Stackoverflow 2018 Geliştirici Anketi Sonuçları




Yazılım geliştiricileri tarafından sıkça ziyaret edilen bir bilgi kaynağı olan Stackoverflow, 2018 geliştirici anket sonuçlarını açıkladı.
              
Bu yıl, yapay zekâdan kodlamaya kadar birçok yeni konu ankete dahil edildi ve ankete 100'e yakın geliştirici katkıda bulundu.
 
Dünyadaki 50 milyon geliştiricinin ziyaret ettiği bu topluluğun sonuçları, dünyadaki yazılım sektörüne ışık tutacak kadar güçlü görünüyor.
 
Anket sonuçlarına göre, dikkat çeken başlıklar:
  • Sunucu yönetimi ve makine öğrenmesi bu yıl yazılım endüstrisinde biraz daha fazla. Bu konuda çalışan geliştiriciler için kaynaklarda ve ücretlerde artış gözlenmekte.
  • Geliştiricilerin küçük bir bölümü etik olmayan kodları yazma konusunda herhangi bir sorun olmadığını belirtmekteler. Ayrıca, katılımcılar etik olmayan kodlamada birçok gri alan gördüklerini ve bunları kime rapor edeceklerini bilmediklerini söylüyorlar.
  • Geliştiricilerin çoğunluğu yapay zekanın sunduğu fırsatlar konusunda hemfikir olsalar da, oluşturabilecekleri tehlikeler konusunda uzlaşmaya vardıklarını söylemek zor.
  • Python geçen yıl PHP'yi geçerek yükseliş eğilimi göstermişti. Bu yıl C#’ı geride bırakarak yükselmeye devam etti.
  • Geliştiricilerin cinsiyeti, iş teklifindeki ayrıcalık ve fırsatların farklı değerlendirmelerine yol açtığı görülmektedir. Kadınların en önemli öncelikleri şirket kültürü ve mesleki gelişim fırsatları olsa da, erkekler öncelikle ücret / tazminat ve özel teknolojilerle çalışma fırsatlarına dikkat ettiği görülmektedir.
 
Anket katılımcılarının çoğunluğunu erkekler oluşturmakta. Erkek katılımcıların oranı %92.7 iken kadın katılımcıların oranının %6.8 olduğu görülmekte.

Stackoverflow 2018 anket cinsiyet İGÜ YBS
Katılımcıların yaklaşık yüzde 50'si 25-34 yaş aralığında.

Stackoverflow 2018 anket yaş İGÜ YBS
Zirvede JavaScript bulunuyor. Onu SQL ve Java takip ederken 4. Sırada Python yer almakta. C# ise bu yıl 5. sırada. Onu 6. sırada yer alan PHP takip ediyor.

Stackoverflow 2018 anket programming İGÜ YBS
Node.js, en çok ilgilenen çerçeve olan kütüphane ve araçlar kategorisinin zirvesinde yer almaktadır. Listede geçen yıla göre en göze çarpan değişiklik, .NET Core’u geçerek React’in 3. sıraya taşınması.

Stackoverflow 2018 anket frameworks İGÜ YBS